Испанският външен министър предупреди каталунците да не си играят с огъня

0
Сепаратистите са решени, че ако получат мнозинство в регионалния парламент, ще се отделят от Испания
Сепаратистите са решени, че ако получат мнозинство в регионалния парламент, ще се отделят от Испания

Испанският външен министър Хосе Мануел Гарсия-Маргальо призова каталунците да останат в Испания и да избегнат катастрофа, съобщи Ройтерс.

Той предрече сериозни последствия за тяхната икономика, ако сепаратистите спечелят.

"Когато приятели се опитват да скочат от мост, аз се опитвам да ги разубедя", заяви Гарсия-Маргальо по време на дебат, състоял се четири дни преди регионалните избори, централен въпрос в които е независимостта от Испания. Сепаратистите са решени, че ако получат мнозинство в регионалния парламент, ще се отделят от Испания след година и половина.

Маргальо, който участваше в дебат с лидера на Републиканска левица на Каталуния Ориол Жункерас, подчерта че много испанци "не си представят Испания без Каталуния, нито Каталуния без Испания".

След това той изреди многото отрицателни последици, които ще има евентуално отделяне на областта, включително загубата на испанско и европейско гражданство. Освен това Маргальо предупреди, че Каталуния ще изпадне във финансова криза.

"Каталуния зависи много от износа", напомни той, посочвайки, че 25 на сто от износа на Испания е от този североизточен регион. Ако се създаде граница, загубите в търговията ще доведат до загуба на 689 000 работни места и равнище на безработица от 37 на сто, най-високото в света.

Пенсиите ще спаднат с между 39 и 44 на сто на месец, предупреди външният министър. Областта ще пострада и от изтичането на капитали, добави той.

Лидерът на Републиканска левица на Каталуния отвърна, че апокалиптичните прогнози противоречат на реалността.

"Ние ще останем в ЕС", увери той. "Най-заинтересовано да бъдем част от ЕС е испанското правителство. 70 на сто от испанския износ за Европа минава през Каталуния, следователно нямате никакъв интерес от налагане на данъци", добави той.
Според проучванията сепаратистите ще спечелят повечето от депутатските места на изборите тази неделя.

Тази седмица и Католическата църква се изказа неодобрително за отцепването, заявявайки, че "няма морално оправдание" за отделяне на Каталуния от Испания. Изявлението отвори стари рани, защото Църквата подкрепяше диктатурата на Франко, който подтискаше езици и култури, различни от официалния кастилски испански, припомня Ройтерс.

Британският премиер Дейвид Камерън и германската канцлерка Ангела Меркел също подкрепиха единството на Испания.

Източник: mediapool.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари