Испания увеличава минималната работна заплата до 965 евро

0
Мярката е съвместима с препоръките на Европейската комисия за намаляване на различията в заплатите в целия Съюз
Мярката е съвместима с препоръките на Европейската комисия за намаляване на различията в заплатите в целия Съюз

Испанското правителство одобри третото увеличение на минималната работна заплата до 965 евро на месец

Мярката е съвместима с препоръките на Европейската комисия за намаляване на различията в заплатите в целия Съюз, предаде NewsBG.eu

Мярката, приета от коалицията на Социалистическата партия (PSOE) и левия Unidas Podemos, беше подкрепена от двата основни профсъюза на Испания (UGT и CC.OO). Асоциацията на работодателите (CEOE) и Испанската централна банка (Banco de España) отхвърлиха споразумението.

Минималната работна заплата, наречена „Salario Mínimo Interprofessional“ (SMI) на испански, ще се увеличи със задна дата от 1 септември с 15 евро на месец до 965 евро на четиринадесет вноски. Основните профсъюзи на страната, които все още виждат увеличението като недостатъчно, го приеха, защото правителството се ангажира да продължи да повишава минималната работна заплата през 2022 и 2023 г.

Крайната цел е да се достигне 60% от текущата средна заплата на Испания, или 1700 евро бруто, сумата, препоръчана от Европейската комисия. През 2021 г. брутната минимална заплата, регистрирана в 21 държави от ЕС, варира от 2 202 евро на месец в Люксембург до 332 евро в България, според Евростат.

Независимо, че Испания се нарежда сред десетте държави от ЕС с най -висока минимална работна заплата, тя ще трябва да я повиши до около 1049 евро на месец, за да достигне предложената от Комисията цифра от 60%.

Според асоциацията на работодателите, все още не е настъпило времето за това ново увеличение, тъй като икономиката все още е слаба след пандемията. Банката на Испания предупреди, че увеличението може да бъде пречка за стимулиране на растежа, особено в райони, силно засегнати от пандемията, като туризма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари