Ирански вестник: Кои страни се интересуват от руско лекарство за коронавирус?

0
Русия от самото начало на пандемията полага значителни усилия, за да поеме лидерството в борбата срещу коронавирусната инфекция
Русия от самото начало на пандемията полага значителни усилия, за да поеме лидерството в борбата срещу коронавирусната инфекция

Лекарството Авифивир, което получи лиценз от Министерството на здравеопазването на Русия през май, е произведено на базата на японското лекарство Фавипиравир, което отдавна се използва широко в Япония като лекарство за лечение на коронавирусна инфекция.

Както се посочва в Руския фонд за директни инвестиции, клиничните изпитвания, проведени както в Страната на изгряващото слънце, така и в Русия, потвърдиха високата ефективност на това лекарство, пише иранският вестник Hamshahri, цитиран от Агенция Фокус.

Русия от самото начало на пандемията полага значителни усилия, за да поеме лидерството в борбата срещу коронавирусната инфекция, която сега се води в почти целия свят. Русия на практика е една от първите, която пусна система от тестове за диагностика на заболяването Сovid-19. Сега Русия, с въвеждането на нова ваксина срещу коронавирусна инфекция, вече активно сключва и подписва международни споразумения за нейния износ под името „Спутник-V“.

Индия, страна, в която негативните статистически данни, свързани с Сovid-19, нарастват от ден на ден, иска най-много дози от руската ваксина. А лекарството Авифивир вече е доставено в Беларус, Боливия, Казахстан, Туркменистан, Киргизстан и Узбекистан. Както Фондът за директни инвестиции съобщаваше по-рано, сега географията на доставките на лекарства ще стане много по-широка - освен посочените държави, Аржентина, България, Бразилия, Чили, Колумбия, Еквадор, Ел Салвадор, вече споменатата Индия, както и Кувейт също ще се присъединят към страните-купувачи на лекарството. Панама, Парагвай, Кралство Саудитска Арабия, Сърбия, Словакия, Южноафриканската република, Обединените арабски емирства и накрая Уругвай.

Преди няколко седмици е лицензиран и препарата Конавир на R-Pharm, също разработен на базата на вече съществуващото лекарство Фавипиравир. Лекарството е предназначено за лечение на вирусна инфекция в леки и умерени форми. Според компанията "R-Pharm" това антивирусно лекарство трябва да пристигне в аптеките буквално тази седмица.

Фондът за директни инвестиции също твърди, че това лекарство е 3-4 пъти по-евтино от добре познатия Ремдесивир, антивирусен агент, предлаган от американската компания GiLead Science.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари