Има много желаещи да дарят кръвна плазма, но няма къде

0
Така хората не могат да помогнат въпреки, че искат
Така хората не могат да помогнат въпреки, че искат Снимка: TV+

Министър-председателят Борисов разпореди на здравния министър да се осигури възможност за даряване на кръвна плазма не само в София, а и в страната

Причината - много хора искат да дарят, но това може да стане само на две места в София.

В София кръвна плазма може да се дари в центъра по трансфузионна хематология и във ВМА. Там обаче я ползват само за свои пациенти. Така хората от останалата част на страната не могат да помогнат въпреки, че искат, предаде TV+.

Д-Р ПАВЛИНА МИХАЙЛОВА, СДРУЖЕНИЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ С КРЪВНА ПЛАЗМА : "Много желаещи да дарят плазма има, но апаратите са два. Има дарители, няма място да се дарява плазма. Ние ще апелираме към това час по-бързо да бъдат отворени не само 4-те регионални центъра, но във всеки областен град да бъде отворен пункт за даряване на плазма."

Апарати за плазма имало в склада на всяка болница. Били закупени преди години по европрограма, но не са използвани. Цената на един от тях като нов е 50 хиляди лева , а на старо около 10 хиляди.

Д-Р ПАВЛИНА МИХАЙЛОВА, СДРУЖЕНИЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ С КРЪВНА ПЛАЗМА: "Когато плазмата се приложи в правилния момент и в правилната терапевтична схема. Не говорим, че плазмата е панацея, но в България тя помага."

Пример в това отношение е болницата в Шумен. Тя е и лечебното заведение с най-много заявки за кръвна плазма. Постигнатите резултати при тях са забележителни няма нито един смъртен случай, след преливане на плазма с антитела. С 90 % пък се намалява смъртността ако след това се прелее и плазма от здрави хора, обяснява хематологът д-р Чавдар Ботев.

Д-Р ЧАВДАР БОТЕВ, ХЕМАТОЛОГ: "Най-добре е тази процедура да се прави до 8-ия ден или при първи признаци на влошаване, което е съпътствано с появата на антитела в човешкото тяло. От съвсем скоро вече се говори за втора плазма, която спасява от смъртта. Този втори вид плазма е от здрави дарители. Това ще спаси хората от смърт. Хората няма да умират ако се прави."

Кръвна плазма могат да дарят хора, на възраст от 18 до 65 години, които са преболедували Ковид-19 и имат антитела, здрави са и без придружаващи заболявания . Друго важно условие е, че болестта трябва да бъде доказана с ПСР. Дарителят може да заяви на кого иска да се прелее тази плазма. С едно дарителство обаче може да се помогне на трима болни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари