Идва ли краят на мафията "Частен Съдебен Изпълнител"?

3
Трябва да спрем произвола срещу длъжниците
Трябва да спрем произвола срещу длъжниците Снимка: Агенция "Фокус"

АБВ настоява за радикална промяна в изпълнителния процес, неговото поевтиняване и реална ревизия на дейността на частните и държавните съдебни изпълнители.

Има необходимост от промяна в структурата и функциите на съдебните изпълнители от двете гилдии. Трябва да спрем произвола срещу длъжниците, но не за сметка на кредиторите. Това заяви зам.-председателят на АБВ Марин Киров по радио „Гама“ по повод вчерашния протест пред съда на граждани срещу произвола в сектора, съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ.

Във връзка с предложенията на АБВ в областта, той каза: „Ще предложим радикална промяна в изпълнителния процес по ГПК, реална ревизия на съдебното изпълнение – частни съдебни изпълнители и държавни съдебни изпълнители. Анализ, необходими промени в структурата и функциите. Необходимо е спешно намаляване цената на изпълнителното производство чрез промени в Гражданския процесуален кодекс – могат да се премахнат такси по производства пред ЧСИ, за т.нар. малки дългове, може да се намали таксата за спиране на изпълнението по молба на длъжника, трябва да има възможност за обжалване на повече действия на съдебния изпълнител. Закъсняваме с въвеждането на електронни публични търгове и предотвратяване на възможности за всякаква физическа намеса, манипулация на тръжните процедури, злоупотреба с права. Представете си въвеждане на доброволни продажби на имущество от самите длъжниците през електронната платформа с цел постигане на максимално високи продажни цени и уреждане на отношенията с кредиторите без съдебна намеса и такси. Всичко казано до тук сме разписали не просто в предизборна програма, а в проекти за закони и имаме готовност за незабавно внасяне в следващия парламент.“

Във връзка с темата Киров припомни, че АБВ отдавна настоява и да се спре с хаотичното внасяне на закони, което задръства системата. „Приветствам подобни активности с ясната уговорка, че процесите не трябва да са едностранни. Трябва да се търси много по-широк диалог и експертен анализ извън средите на потърпевшите. Защото проблемите са много и са сериозни. Европейската комисия вече отправи запитване към България по повод заповедното производство, всички очакваме да разберем българската позиция и позицията на Комисията. Но допълнителни активности не са излишни“.

В заключение зам.-председателят на АБВ заяви, че за преодоляване на пречките по оформянето на законодателството трябва да се търсят всички заинтересовани страни, включително Камарата на частните съдебни изпълнители. „Аз не съм привърженик на подхода, че съдиите са някакви злодеи, фабрики за услуги, както ги нарича Христо Иванов. Напротив, това са хора, които особено в СРС работят при ужасна натовареност и условия. Трябва да тръгнем от там, да подобрим средата им и чак тогава да изискваме“.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари