Холдинг БДЖ ще бъде ликвидиран до няколко месеца

0
"Холдинг БДЖ" ще спре да съществува до края на януари догодина
"Холдинг БДЖ" ще спре да съществува до края на януари догодина

БДЖ "Пътнически превози" и БДЖ "Товарни превози" се преобразуват в отделни акционерни дружества.

"Холдинг БДЖ" ще спре да съществува до края на януари догодина. Дъщерните му дружества - за товарни и пътнически превози, ще бъдат преобразувани в еднолични акционерни дружества с надеждата двете компании да излязат от влошеното си състояние. Това е решил съветът на директорите на компанията майка, съобщиха от БДЖ във вторник. Намерението им било подкрепено от министъра на транспорта Росен Желязков.

Вместо по един управител  "БДЖ Пътнически превози" и "БДЖ Товарни превози" вече ще имат съвети на директорите, които ще вземат решенията. Една от причините за реформата е спадът във финансовите показатели, което не е изненада на фона на трагичното състояние, в което се намира холдингът вече години наред, и натрупаните му дългове. Преди месеци държавата даде около 200 милиона лева, за да може БДЖ да ги покрие. Само за първите шест месеца на годината загубата на холдинга е малко над девет милиона лева, показва справка във финансовия отчет на дружеството.

Още през ноември миналата година Желязков заговори за идеята да се закрие холдингът. "След като дълговете към облигационери и кредитори са изплатени, холдинговата структура става излишна”, заяви тогава министърът пред транспортната комисия на парламента.

"През последните години двете дружества са оформили до голяма степен своя оперативен модел на работа, но за съжаление изпълнението на основните задачи не е на необходимото ниво, ключовите финансови и обемни показатели бележат спад и има необходимост от преразглеждане на организационните структури и основните бизнес процеси и привеждането им към модерни управленски методи", се казва в съобщението на дружеството.

Според компанията майка разделянето на пътническите и товарните превози ще им позволи да се фокусират върху основната си дейност и да се модернизират.

Сегашните управители на двете дружества - Христо Иванов и Любомир Илиев, са отказали да участват в новото управление. Затова в периода на преобразуването то ще се поеме от екип от трима души, които ще участват в бъдещия Съвет на директорите.

Реформата в БДЖ се очаква да приключи до края на януари догодина, а окончателното привеждане на дружествата към изискванията на Закона за публичните предприятия - до края на септември 2020 г., става ясно от съобщението. 

СРЕДСТВА

За следващите три години "БДЖ "Пътнически превози" ще получава по 175 млн. лв. годишно. Това е предвидено в средносрочната бюджетна прогноза за периода 2020 - 2022 г. Те ще му се предоставят, за да изпълнява задължението си на обществен превозвач. За същия период се предвиждат и средства за капиталови разходи на бъдещото акционерно дружество (закупуване на подвижен състав, ремонти на техника и т.н.)  от държавния бюджет. Планирани са 139 млн. лв. за 2020 г. и по 39 млн. за 2021 и 2022 г. 

БДЖ се готви да обяви поръчка за избор на доставчик за 10 модерни локомотива, като стойността ще е близо 50  млн. лв. Съветът на директорите гласува спешно решението. Това съобщи сайтът Economic.bg, позовавайки се на собствени източници. Предстои и обявлението за доставка на 30 пътнически вагона втора употреба от германския "Дойче бан". Това трябва да се случи до края на тази седмица. Цената на всеки от тях ще е между 30 хил.  и 40 хил. евро.  Общата стойност на поръчката ще е за близо 2 млн. лв. Наред с това ремонт е предвиден за 10 локомотива „Шкода”, за което също се подготвя обществена поръчка на стойност 20 млн. лв. Кандидатите най-вероятно ще бъдат заводи от Чехия и Словакия, специализирани в поддръжката на подобни машини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари