Говори Георги Енчев - търговецът, изнудван от данъчен инспектор от Варна

8

Русенският оокръжен съд остави в ареста за подкуп главен данъчен инспектор Ангел Петков от ТД НАП-Варна. 

Поради използването на СРС-та за целите на разследването делото за  мярката се гледа при закрити врати.

Припомняме, че на 15 юли данъчният инспектор Ангел Петков бе арестуван във Варна заедно с още една данъчна инспекторка.  В същото време в Русе е била задържана жертвата Георги Енчев, собственик на фирма „Табун", и още една жена, която е трябвало да бъде посредник при получаването на подкупа.

След изтичане на 24-часовото им задържане, тримата са освободени, само Ангел Петков е привлечен като обвиняем и е задържан с прокурорско постановление за 72 часа.

 Наблюдаващ прокурор по това разследване е нашумелият с чатовете си с бизнесмена Пламен Бобоков русенски прокурор Николай Николов, съобщиха от  РОС.  Главният прокурор  Иван Гешев разпореди проверка на цялостната работа на държавния обвинител за последните 3 години, а самият Николов, обиден от отношението на професионалното ръководство на прокуратурата, подаде оставка. Едномесечният срок на предизвестието му изтича след дни -  на 26 юли.

Разследването на подкупния данъчен инспектор от Варна де факто е последният случай на Николов като държавен обвинител след 32 години стаж в прокуратурата.

Потърсен за коментар, прокурор Николов отказа с думите:" През 32-годишната си практика като прокурор никога не съм си позволявал да коментирам делата, по които работя. Няма да наруша принципа си и сега."

Пред  БРЯГНЮЗ ужиленият търговец Георги Енчев потвърди за изнудването и призна, че искането на подкуп от този данъчен инспектор не е за първи път. Енчев е известен барман от миналото, който се захваща с бизнес още в началото на прехода, занимавал се е с метали, имал е заведения, в момента има комплекс с автомивка, автосервиз и барче.

Ето какво разказа жертвата на данъчния инспектор: 

"Този данъчен Ангел Петков от Варна за втори път ми иска подкуп. Един път вече му дадох 60 000 лева, но това беше 2014 година. 60 000 лева взе под масата, за да не ми направят 500 000 лева акт на фирмата ми „Табун“.  Данъчните искаха да изкарат, че съм направил надстройката  на комплекса незаконно, но аз съм имал строително разрешение тогава, като съм строил, всичко си е шест. 

Не съм търсил полиция тогава, защото имах един счетоводител,  той ме прекара. Те са приятели с данъчния Петков.

Вторият път Петков дойде преди половин  година  и казва: „А, пиленце, ти пак си в чувала.“  Като го попитах защо, той ми каза: „Мивките горе, комплекса,  това –онова...“ (комплекс "Енчев" с автомивка и барче - б.а.) Казах му, че  фирмата "Теди 213" не е моя, на управителката ми е , тя ми е наемател, аз съм наемодател.  Но той тогава ми каза (данъчният Ангел Петков - б.а.): „Ще направя така, че да докажа, че ти си облагодетелстваният.“  Вместо да дойде и да ми каже: „Ей, преди ми даде едни пари…“, а той пак ми иска пари - 10  000 лева ми поиска. После на 5000 кандиса, събрах ги, парите са в полицията още, описани и снимани.

Данъчният сам ме потърси, колко пъти идва, имам и камери тук, в барчето, всичко е записано. Знае ми телефоните, звънеше ми непрекъснато. Ама така е. Веднъж като им дадеш, те са хиени.

Но този  път се обадих в полицията, вече ми писна, аз онези пари (първият рушвет от  60 000 - б.а.) едва изплатих, имам  още 5-6 хиляди лева да плащам, и кредити имам, и работата падна. Сега се занимавам  с вторични суровини… Вече ви казах, че втората фирма, за която поиска подкупа, е „Теди 2013“, но тя не е моя фирма, на моята управителка беше, но и тя я продаде. Преди 6 месеца си открих нова фирма и вече  всичко е на мое име, пък да става каквото ще.

До ареста се стигна, като полицията използва записващи средства. Този път Ангел Петков отказа  да вземе лично парите, прати някаква посредничка, и тогава ги арестуваха. Защото всичко го има на запис. Прокурорът разреши. Точно когато трябваше да вземе вече парите, посредничката ми звънна от някакъв скрит, частен номер и аз, като не знам кой е, не вдигнах. Петков после ми се обади много сърдит, че го разигравам. След това  ги арестуваха. Но това продължи няколко месеца. Дал съм показания пред съдия, подписал съм ги. Аз не съм брашнян чувал, няма как да изкарам пари, няма работа.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари