Голямата вълна затвори за туристи остров Св. Анастасия

0
Вълнението е над 3 бала и втори ден пасажерските корабчета не пътуват до него
Вълнението е над 3 бала и втори ден пасажерските корабчета не пътуват до него Снимка: бгнес

Единственият обитаем остров у нас - Света Анастасия, спря приема на туристи заради опасно бурно море.

Вълнението е над 3 бала и втори ден пасажерските корабчета не пътуват до него, информира 24 часа.

От силния северен вятър се образува голяма вълна на пристана, което прави рисковано слизането от плавателните съдове, обясни управителят на острова Павлин Димитров. Във вторник на Света Анастасия бяха останали само пазачът на фара и един човек от персонала да дежури за всеки случай.

Надяваме се в сряда да отворим острова за посещения. В петък обаче с развалянето на времето има опасност пак да затвори, но ще се решава според ситуацията на момента”, каза Димитров.

Заради бурното море във вторник бе отменено пиратското парти за деца. От управата на острова стискат палци времето да е благоприятно в понеделник, когато е празникът на Света Анастасия и са предвидени куп мероприятия. От 21 ч е концертът на Силвия Кацарова, но при затваряне на острова имало план да се премести в Морската градина на Бургас.

Въпреки 32-градусовата жега повечето плажове от Обзор до Резово обезлюдяха заради червения флаг, който забранява къпането в морето при големи вълни. На места южно от Бургас те достигаха 2 м, а на по-скалистите места прибоят ги вдигаше на 3-4 м.

В по-хладното до 12 ч ивиците в Бургаско бяха пълни с летовници, но по обяд започнаха да се изнасят заради силния вятър и големите вълни, които ги закотвиха на пясъка. Бурното море напълни басейните по хотелите, където много летовници предпочетоха да се разхладят, вместо да се цопват в морето до колене.

Междувременно шефът на общинската комисия по водно спасяване в Бургас д-р Андрей Найденов призова за задължително оборудване на спасителите с рупори и връщане на старите информационни бюра, които навремето на няколко езика предупреждаваха летовниците как да се пазят при бурно море и мъртво вълнение.

Само с една свирка да вадиш хората от водата не става, защото ревящите вълни я заглушават”, обяснява Найденов.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари