Голяма Богородица е!

1
Ако на този ден вали дъжд следващата година ще бъде много плодородна
Ако на този ден вали дъжд следващата година ще бъде много плодородна

Православната църква отбелязва днес един от 12-те големи християнски празника - Успение Богородично.

Това е денят, в който Божията майка напуска земния живот и отива при сина си. Молебенът днес е специално за здраве, утеха, спасение и благополучие на пострадалите в районите, сполетени от водната стихия при последните наводнения.

Празникът е известен като Голяма Богородица, почитана като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.

Според Светото писание по време на успението край смъртния одър на Божията майка са присъствали всички останали живи апостоли, като единствено апостол Тома закъснял с 3 дни. Когато той поискал да се преклони пред тялото й, се установило, че в пещерата, където Богородица е погребана, е останала само погребалната ѝ плащеница.

Днес не се работи, правят се курбани, а болните нощуват на "свети места" за здраве. На Богородица мелят от новото жито, като от него се приготвят обредни хлябове за празника. На трапезата се слага и агне. Ако на този ден вали дъжд следващата година ще бъде много плодородна. 

Родните стари поверия гласят, че не трябва да младите булки не бива да докосват всичко, което е червено, за да не стават ялови. Богородица помага на бездетни жени да се сдобият с рожба. Затова на празника невестите без деца носят дарове - домашно изработени кърпи, престилки, чорапи, цветя, и ги поставят под иконата на светицата.

На днешния празник се раздават предварително осветени от първите плодове за сезона - грозде, дини, както и обредни хлябове за здраве и за "Бог да прости умрелите".

15 август е празник и на градовете Варна, Несебър, Стражица.

Своя храмов празник ще отбележи и църквата „Света Богородица“ в Парка на младежта в Русе.

Имен ден празнуват всички с имената: Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав, Преслава, Деспина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари