Гинеколог разясни до каква възраст жените могат да забременеят без проблем

3
След 42-та година жените забременяват все по-трудно
След 42-та година жените забременяват все по-трудно Видео: Канал 3

Ограничаването на ин-витро процедурите – имаше ли риск за пациентите? На този въпрос отговори Д-р Сашо Райков, акушер-гинеколог, специалист по репродуктивно здраве в предаването "Социална мрежа" на Канал 3.

"Пандемията свари целия свят абсолютно неподготвен. Най-голямото ни опасение е как ще се промени имунната система на една жена и дали няма да умре. Повече ин-витро центрове прекъснаха работа. Противоречива беше заповедта на Ананиев, където ин-витро процедурите не бяха забранени, но трансплантациите  - да. Не знаехме какво да правим. Добихме повече смелост в крайна сметка", коментира специалистът.

"Правим ПСР тестове, питаме ги дали са имали кашлица и други симптоми. Жената, ако е почнала на 42 г. да се подлага на процедури за ин-витро, е по-трудно. След 38 г. фертилността на жената започва да спада, след 44 г. вече е почти невъзможно. От 38 до 38,5 нищо няма да се промени съществено, няма да се намали процента на абортите. На 42 г. резултатите са много песимистични, всеки месец е важен за процедурите", сподели д-р Райков.

"Няма достатъчно жени, готови да даряват яйцеклетки. Според законодателството, за да дариш яйцеклетки и да има едно родено дете и да е до 35 г. Това затруднява донорството. В Европа всяка жена между 18-15 г. може да бъде донор на яйцеклетки. Испания печели страшно много от репродуктивен туризъм", обясни гинекологът.

Пред микрофона на Гергана Найденова пък Даниела – бременна в 6-тия месец, сподели опита си от ин-витро процедурите:

"Решихме да се обърнем към специалисти, за да имаме дете. През 2014 г. започнахме, казаха, че имаме проблеми, но не могат да изяснят какви. 3 опита за ин-витро бяха неуспешни. Бяхме се отчаяли. Човек почва лека-полека да се срива. Подкрепяхме се със съпруга ми и решихме да обиколим навсякъде. Оказа се, че имам витамини в повече. Важно е да не се губи време с процедурите защото организма на жената се променя – колкото по-добре, по-рано".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари