Гимназия по фризьорство ще обучава съдебни администратори

0
Най-голямата изненада в подготовката на следващата учебна година е поднесена от Професионалната гимназия по фризьорство и козметика в София
Най-голямата изненада в подготовката на следващата учебна година е поднесена от Професионалната гимназия по фризьорство и козметика в София Снимка: lex.bg

Професионалната гимназия по фризьорство и козметика в София поднася най-голямата изненада в подготовката на следващата учебна година.

На есен гимназията смята да приеме 26 ученици в нова паралелка по съдебна администрация.

"Новата ни професия изглежда нетипична - администрацията е по-далеч от фризьорството, но и двете са в сферата на услугите", казва Мариета Гигова, директор на професионалната гимназия по фризьорство и козметика "Княгиня Евдокия" в столицата. Решението е продиктувано от сериозния недостиг на кадри с такава специалност и от факта, че такава паралелка има само на 2-3 места в страната. Възпитаниците на паралелката ще могат да работят в деловодството на съдилищата в София, както и в съдебното производство, пише в.Сега.

Обучение по съдебна администрация е заявила и гимназията по икономика във Велико Търново (също нова за нея за 2019/20 г.). Професията е получила подкрепа от всички съдилища в областта, откъдето са заявили нуждата от служители. Сред новите специалности за старопрестолния град са още технологичен и микробиологичен контрол в хранително-вкусовите производства, спедиция и промишлена естетика и дизайн.

Нова за област Бургас пък е специалността електрически превозни средства. "Това са автомобилите на бъдещето, учениците ще научат всичко за тях, като ще имат и интензивно обучение по английски език, тъй като ще работят с модерна апаратура за диагностика на автомобилите", обясниха от учебното заведение. Новите професионални паралелки в областта са в широк спектър - от ремонт на летателни апарати до морско корабоводене.

Интересна нова специалност в дуална форма е обявила професионалната гимназия по икономика, търговия и услуги в Ловеч - подпомагане на възрастни хора. В Пловдив сред новите паралелки, които ще опитат да наберат ученици, са тези по локомотиви и вагони и по спедиция. В Добрич нова е специалността аниматор в туризма, в Сандански - изпълнител на термални производства, в Сопот - електронна търговия, в Сливен - предач и тъкач на производството.

СОФИЯ

4 нови специалности, които се предлагат за първи път в София, ще бъдат разкрити от 4 столични училища, съобщи шефът на РУО-София Ваня Кастрева. Освен съдебен администратор в гимназията по фризьорство това са облекла по поръчка - в професионалната гимназия по облекло, бутикови облекла - в гимназията по текстил и кожени изделия, и туристическа анимация - в 192-во средно училище.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари