Героичният подвиг на русенските воини беше овековечен с мемориална плоча

0

На 01 юни 2016 г. пред бившия щаб на легендарния 5-ти пехотен Дунавски полк на ул. „Александровска“ в Русе беше тържествено открит Мемориал на загиналите във войните за национално обединение русенци.

Символично лентата беше прерязана от кмета на Община Русе и председател на Инициативния комитет за изграждането на паметната плоча – Пламен Стоилов, и представители на военните организации в Русе. Освещаване на Мемориала отслужиха свещеници от Русенската света митрополия.

Сред уважилите официалната церемония  по откриването бяха областният управител на Област Русе – доц. д-р Стефко Бурджиев, и неговият заместник – Валентин Колев. Областният управител поднесе поздравителен адрес до организаторите и членовете на Инициативния комитет по повод откриването на построения Мемориал.

Приветствия бяха отправени от кмета на Община Русе, от председателите на Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Областен съвет на Съюза на ветераните от войните – Русе.

В рамките на концертната програма вокална група „Дунавски полъх” при Съюза на ветераните с ръководител Вили Икономов изпълни песните „От векове за векове” и „Моя страна”.

Последва строяване на караула и отдаване почит на загиналите с едноминутно мълчание.

Церемонията продължи с поднасяне на венци и цветя от институции и граждани.

За финал гостите на откриването бяха свидетели на красива заря.

За информация: Идеята за Мемориал на загиналите във войните за национално обединение русенци възниква още през 1922 г. От 1944-та до 1989 г. темата не се повдига повторно. През 1990 г., след възстановяването на Съюза на ветераните от войните на България, идеята за Мемориала отново идва на дневен ред. През 2013 г. се сформира инициативен комитет с Председател Пламен Стоилов. Инициира се конкурс за изготвяне на проектни предложения. На 11 юли 2014 г. е избрано предложението на арх. Силвия Алексиева.

Паметникът е построен с даренията на Община Русе, Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва с Председател майор инж. Димитър Вълков, Областен съвет на Съюза на ветераните от войните – Русе с председател Васила Илиева и Клуба на потомците на ветераните от войните.

Лични дарения на членовете на общинските организации на РСОСЗР от Област Русе; Национална асоциация „Сигурност” клон Русе; Еконт Експрес ООД;  „Пристанищен комплекс” – Русе ЕАД;  „Труд” АД;  „Дунарит” АД;  „Експрес сервиз” ООД; „Ексинта” ЕООД;  авторски колектив с ръководител арх. Силвия Алексиева; авторски колектив за проектиране и изработка на орнаментиката – Мая Кубратова и Пейно Пейнов; “Адис Калинов” ООД; „Дартек” ООД; „Русе-Мрамор” ООД; „Адра” ЕООД; „Кансер ЛТД” ЕООД; Община Русе – паркоустройство и озеленяване с арх. Марин Койнов.

Лични дарения на гражданите Красимир Даков, Милка Топалова, Добрил Христов, Ренета Рошкева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари