Гърция отказа да върне турски военни

0
Турските власти настояват за екстрадирането на военните
Турските власти настояват за екстрадирането на военните

Атинският апелативен съд се произнесе срещу екстрадицията на трима от осемте турски войници, избягали в Гърция след опита за преврат в Турция на 15 юли, съобщи гръцкият в. „Катимерини“, цитиран от Ureport.

Решението за други трима от исканите от Анкара военни се очаква утре.

Турските власти настояват за екстрадирането на военните – двама командири, четирима капитани и двама сержанти, за да ги съди за ролята им в неуспешния опит за преврат на 15 юли, както и за предполагаем опит за убийство срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Адвокатът на военнослужещите многократно заяви, че те няма да получат справедлив процес, ако бъдат върнати в Турция и животът им ще бъдат изложен на риск.

„Много съм доволна от решението, те не трябваше да бъдат екстрадирани… Съдът беше обективен“, коментира адвокатът на войниците – Ставрула Томара.

За разлика от България, която безпрекословно експулсира турски граждани при всяко искане на Турция, Гърция се обръща към съдебните инстанции. Ureport.bg се обърна наскоро към МВР с искане за информация за броя на експулсираните в Турция граждани, но в крайна сметка информацията беше отказана.

Въпреки че още през март т.г. Софийският градски съд отказа да върне на Турция 43-годишния Абдуллах Бююк, поискан от Анкара като гюленист, МВР намери формален повод, за го предаде тихомълком това лято на турската страна.

Източник: Ureport
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари