Фармацевтите нямат право да подменят предписани лекарства

1
Разбирателство за това е постигнато на съвместна среща с общопрактикуващите лекари
Разбирателство за това е постигнато на съвместна среща с общопрактикуващите лекари Снимка: БГНЕС

Фармацевтите няма да получат право да коригират назначената от лекар терапия.

За това се споразумяха представители на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) и на Българския фармацевтичен съюз на среща, проведена днес следобед, предава БНР. Медиците възразиха в писмена позиция до Българския лекарски съюз, НЗОК и Министерството на здравеопазването срещу възможността фармацевтите да заместват изписаните от лекар медикаменти с генерични. Сдружението от пациентски организации "Заедно с теб" също се обяви против тази възможност.

Това предложение се прави не за пръв път, припомни доц. Любомир Киров председател на НСОПЛБ: „Могат да се създадат предпоставки за недобри практики.“

Фармацевтите имат задължението така да планират доставките си, че да имат и тези медикаменти, които се отпускат с намаление чрез здравната каса на хронично болните. Извънредната ситуация не е основание да се въведе тази възможност, обясни доц. Киров.

Как да получим лекарства по НЗОК при извънредно положение:

Със закона за мерките при извънредно положение се въведоха редица облекчения при получаването на лекарства за хронично болните и хората с увреждания. До отмяна на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна аптеките могат да отпускат лекарствени продукти само по рецептурна книжка, без да е необходимо лицата да посещават личния си лекар за получаване на  рецепта. Въпреки този текст обаче продължава да има сигнали от пациенти, че аптеките се презастраховат и отказват да дават лекарства без представена рецепта.

Срокът на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, който изтича по време на извънредното положение, също се удължава с два месеца след отмяната на извънредното положение. Условията и редът за удължаване срока на валидност на протоколите се определят от НЗОК.

Вчера министерството изпрати и изрични указания до ТЕЛК и НЕЛК да се произнасят само по медицинската документация на лицата, без да изискват явяването за преглед, както и да уведомят пациентите своевременно за тази промяна. Всички ТЕЛК и НЕЛК решения, чийто срок изтича по време на извънредното положение, продължават действието си до два месеца след отмяната му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари