Фалшифицираните досиета в Силистра били маркирани с абревиатура за „силно мой човек“

0
Така се придвижвали по-бързо
Така се придвижвали по-бързо Видео: БНТ

За разкритата схема за източване на пенсионни фондове в НОИ-Силистра ще бъдат привлечени шест лица, като обвиненията ще са за участие в организирана престъпна група.

Това разкри в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ зам.-главният прокурор Иван Гешев. Той допълни, че се очаква да бъдат повдигнати и допълнителни обвинения, след които за длъжностно престъпление. По казуса с Арабаджиеви, зам.-главният прокурор заяви, че след тяхно съгласие могат да бъдат върнати в България в рамките на две-три седмици, а ако такова не бъде дадено, процедурата може да отнеме няколко месеца.

За разкритата схема за източване на НОИ-Силистра, ще бъдат привлечени шест лица, като обвиненията ще са за участие в организирана престъпна група, като се очаква да бъдат събрани достатъчно доказателства и за длъжностно престъпление.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Трудността в този случай е, че става въпрос за анализ на много документи, а това става много трудно за три дена.

Механизмът на измамите е създаване на фалшиви документи за несъществуващ трудов стаж, за да се получи максимална пенсия. Така били получавани документи за стаж в минната индустрия, например. Таксата за това била 10 000 лв., като дебитната карта, по която били превеждани парите, оставала при групата, докато не се натрупа дължимата сума, след което била връщана на държателя си.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Това минава през съответния клон на НОИ. Шефът на този клон е запознат с тази схема и е участвал в групата.

Фалшифицираните пенсионни досиета били маркирани с абревиатура за „силно мой човек“, за да бъдат предвижени бързо, разкри Гешев.

Шефът на НОИ-Силистра Милен Пенчев е задържан заедно с още петима души. Спецпрокуратурата разследва източване на пенсионния фонд чрез отпускане на пен...

Тази схема за източване на пенсионните фондове едва ли е уникална за Силистра, заяви зам.-главният прокурор. По думите му, засега не може да се каже какви са щетите, нанесени на държавата от престъпната група, но предположи, че ще са значителни, тъй като тя е действала от дълго време.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Не сме бедна държава. Пари има, но се краде много.

В случаите с източване на социалната система, държавата е способна да запълни пробойните, изтъкна Гешев.

Издирваните от Интерпол Ветко и Маринела Арабаджиева са арестувани в Барселона от испанската полиция по сигнал на българската. Заедно с Арабаджиеви е...

Ветко и Маринела Арабаджиеви са задържани, след като е било оказано съдействие от испанските власти. Разчита се на конкретни данни, а не на медийни публикации, изтъкна Иван Гешев.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Основната причина да бъдат задържани е българската полиция и българската правоохранителна система.

Ако дадат съгласие, Арабаджиеви могат да бъдат върнати в България в рамките на 20 дена. Без такова съгласие, процедурата може да отнеме няколко месеца след решение на испанския съд, заяви Гешев.

Георги Семерджиев е бил освободен, защото швейцарските власти са оттеглили искането за арест и екстрадиция.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари