Европа се предаде на Турция

2
Орбан: ЕС вместо да помага на Турция да приеме Македония и Сърбия
Орбан: ЕС вместо да помага на Турция да приеме Македония и Сърбия Снимка: БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан се обяви за приема на Република Македония и Сърбия в Европейския съюз и остро осъди поведението на Брюксел спрямо Турция по време на мигрантската криза в интервю за германския седмичник „Виртчафтсвохе“, предаде агенция БГНЕС.

Според Орбан Европа има нужда от нова енергия и това може да се постигне чрез присъединяването на Македония и Сърбия.

Той смята, че европейската политика има проблеми с времевите хоризонти и работи краткосрочно, като даде за пример мигрантската криза. „Липсва енергия за историческа перспектива. И поради тази причина всички в момента застанаха на страната срещу разширяването, с изключение на няколко държави от Централна Европа. Лично подкрепям разширяването на ЕС и преди всичко на Македония и Сърбия“, подчерта унгарският министър-председател.

Не може Гърция да бъде член на ЕС, а държавите на север от нея да не бъдат част от евросъюза, каза още Виктор Орбан и добави: „В Европа не трябва да име бели петна и бежанската криза много добре показа това нещо. Ако разширяването стане по един умен начин, тогава то ще ни донесе допълнително енергия.“

ЕС се предаде на Турция в кризата с бежанците под влиянието на Ангела Меркел, което може да има непредвидими последици, заяви още Орбан и отправя поредната критика към германския канцлер в деня, когато Меркел и няколко европейски лидери отиват в Турция на деликатна визита „с надеждата да смажат механизмите на споразумението за мигрантите, което Анкара заплашва, че повече няма да спазва“.

С това споразумение между Брюксел и Анкара, подтикът за което до голяма степен дойде от Меркел, ние се предадохме на Турция. Подобно нещо никога не е на добре, смята Орбан, който вдигна бариера от бодлива тел срещу мигрантите и бежанците на границите на Унгария.

Сигурността на Европейския съюз не може да е в ръцете на страна извън ЕС – категоричен е Орбан.

В замяна на съгласието на Турция да приеме всички мигранти, влезли незаконно в Гърция след 20 март, европейците се ангажираха да й платят 3 милиарда евро, да активизират преговорите за присъединяване на страната към ЕС и да ускорят процеса на либерализиране на визите за турските граждани.

Анкара обаче поиска три милиарда евро допълнително до 2018 г. и твърди, че не е задължена да спазва споразумението, ако до юни не бъде въведен безвизов режим за турските граждани в ЕС.

Всички членки на ЕС вече платихме три милиарда на Турция, скоро ще дължим още три милиарда. Невъзможно е да се предвиди кога това ще спре, каза още Виктор Орбан.

Подкрепих турската стратегия само при условие, че в допълнение има система за защита на границите на ЕС, отбелязва той. Според него Брюксел е направил грешка като се е съсредоточил върху разпределението на бежанците, а не върху защитата на границите.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари