ЕС въвежда визи за САЩ и Канада?

0
Механизмът за реципрочност на визите е изключително важен инструмент на солидарност спрямо държави като България
Механизмът за реципрочност на визите е изключително важен инструмент на солидарност спрямо държави като България

Европейската комисия информира членовете на Комисията по правосъдие и вътрешен ред в Европейския парламент относно прилагането на Механизма за реципрочност за визите, приет през 2013г.

Механизмът предвижда Европейския съюз (ЕС) да въведе визи 24 месеца след неговото активиране за гражданите на трети страни, които дълго време изискват визи за някоя държава-член, въпреки че те самите се ползват с безвизов режим в рамките на целия ЕС.

По този начин се гарантира еднакво отношение към всички държави-членки във връзка с необходимите за тях визи за пътуване.

Прилагането на този механизъм засяга пряко България поради продължаващия визов режим за САЩ и Канада, чийто граждани нямат нужда от визи за влизане в Европейския съюз. Други засегнати държави-членки са Румъния, Полша, Кипър и Хърватска.

През април 2014 г., вследствие на активирането на механизма за реципрочност от България и другите четири държави-членки, Европейската комисия (ЕК) взима решение да не въвежда визи за американски и канадски граждани.

Вместо това, следвайки процедурата по прилагането на механизма, заедно с български и румънски представители ЕК започва преговори с властите на двете държави от Северна Америка в опит да гарантира отпадането на визите за български граждани.

Основната пречка за отпадането на американските визи за български граждани е процентът на отказани визи, като България с нейните 15% е над максимално допустимите 3 на сто.

За отмяна на визите за Канада проблем е, че отново България е над максимално допустимия среден процент на отказани визи (16% при максимални 4%) и визово нарушение (7,8% при максимални 3%) за последните три години.

Според механизма за реципрочност, ако САЩ и Канада не премахнат визовия режим за български и румънски граждани до април 2016 г. (24 месеца след неговото активиране), тогава ЕК трябва да вземе решение за въвеждането на визов режим в рамките на целия ЕС спрямо гражданите на двете северноамерикански страни.

Междувременно Канада обяви, че от 2016 г. българските граждани, които са имали виза от страната в последните 10 години, както и притежателите на неимигрантски визи за САЩ, ще са освободени от кандидатстване за разрешение за пътуване до Канада.

За тях ще е необходима само регистрация по Електронната система за разрешение за пътуване (eTA) на Канада.

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев коментира, че Механизмът за реципрочност на визите е изключително важен инструмент на солидарност спрямо държави като България, които от години се опитват да постигнат безвизов режим, но срещат различни пречки в постигането на свободно пътуване в САЩ и Канада.

Ако САЩ и Канада не премахнат визите за български граждани, то Европейската комисия ще трябва да спази изискването по механизма за реципрочност и ще трябва да въведе визи за американски и канадски граждани за пътуване в целия ЕС. Това би бил категоричен знак, че всички държави-членки на ЕС, независимо от своята големина, трябва да бъдат третирани еднакво и да се ползват с еднакви условия за пътуване в САЩ и Канада, категоричен бе Емил Радев.

Източник: Накратко
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари