Джигит, карал с 235 км/ч по магистрала "Тракия", отърва тлъста глоба

0
Санкцията от 1050 лева паднала в съда, след като нарушителят я е обжалил
Санкцията от 1050 лева паднала в съда, след като нарушителят я е обжалил Снимка: iStock

Джигит ще отърве тлъста глоба, която получи заради шофиране с висока скорост, научихме от GLAS.bg.

Той е заснет да шофира по магистрала "Тракия" с близо 235 км/час, при допустими 140. Получил глоба от 1050 лева.

След като обжалил санкцията, тя паднала в съда.

"Създава се неяснота относно нарушението, която ограничава право на защита на жалбоподателя, свързана с подробното описание на обстоятелствата при извършването му, от значение за съставомерността му и за параметрите на вмененото нарушение“, се казва в мотивите на магистратите.

В електронния фиш пишело, че нарушението е извършено на км 107+600 на автомагистрала "Тракия" в посока Бургас. Същевременно от приложения протокол за използване на камерата се установява, че мястото на поставяне, съответно на установяване на нарушения е съвсем друго – км 108 автомагистрала "Тракия" посока Бургас. Дори и да става дума за разминаване от няколкостотин метра, какъвто е настоящият случай от 300 метра, то това пряко рефлектира върху възможността да се провери достоверността на издадения електронен фиш.

Освен това за въпросното нарушение са били издадени два фиша, като първият бил анулиран, но според съда това нарушава принципа на "ne bis in idem“ - за едно и също нарушение на едно и също лице са издадени два електронни фиша. Магистратите преценили, че така от МВР са превишили правомощията си.

Затова и глобата била отменена. Съдебното решение може да бъде обжалвано.

"Много ясно следва да се подчертае, че подобно поведение като това на жалбоподателя е не просто безразсъдно, но и неприемливо и арогантно и в никакъв случай не може да бъде повод за гордост, нито и някога би се толерирало. Ясно сочи за липсата на сметка за стойността на собственото здраве и живот, но, когато здравето и живота на останалите са поставени под такава заплаха, строгостта на закона е най-лекото от последиците му. Въпреки това съдът не може да изостави възприетото виждане за допуснати съществени нарушения при издаването на обжалвания електронен фиш“, казват още в мотивите си от Районен съд-Пловдив.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари