Докога имоти на МОН ще подслоняват чалга клубове?

0
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев трябва да покаже, че отстоява европейските духовни ценности,
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев трябва да покаже, че отстоява европейските духовни ценности,

Докога в имоти на Министерството на образованието и науката ще подслоняваме чалга клубове.

Това питат в свое отворено писмо от Сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град”, визирайки фолк дискотеката „Ревю”, настанила се в тази сакрална сграда в сърцето на София.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев трябва да покаже, че отстоява европейските духовни ценности, а това ще рече, че е време да преустанови трансформацията на Студентския дом на пл. „Народно събрание”10 в мека на поп-фолка, където всяка нощ се вихрят и гастролират полуголи силиконови чалга изпълнителки и мутреси, искат от Сдружението на майките срещу насилието. Превръщането на Студентския дом - уважавана културна институция с 85-годишна история в баровски чалга клуб, в който се лее твърд алкохол и и се въртят нонстоп гьобеци, за съжаление е факт благодарение на усилията на анонимни чиновници от просветното министерство, при това – в драстично нарушение на закона, смятат в Сдружението на майките.

В тази връзка очакваме министър Вълчев да разпореди незабавно да бъде прекратен наемният договор със стопаните на луксозната чалготека “Ревю”, настанила се неправомерно в Националния студентски дом на пл. “Народно събрание”, настояват от Сдружението на майките срещу насилието. От неправителствената организация напомнят, че по статут Студентски дом е юридическо лице към Министерство на образованието и науката с принципал - министър Вълчев, а в Постановление № 65 на Министерски съвет от 5 април 1999 г. за създаване на Национален Студентски дом към МОН (обн. в "ДВ", бр.34 от 1999 г.) изрично се подчертава, че той организира и подпомага дейности на студентите в областта на изкуството, културата, образованието и науката. Никъде обаче във въпросното Постановление на МС не е посочено, че Студентският дом ще насърчава чалга културата и вулгарните чалга ценности, подчертават от Сдружението на майките.

„Нека да върнем Студентския дом на българските студенти - той е строен за тях, за да развиват културни заложби, да има къде да представят и творческите си постижения. Чалга кръчмите и силиконът нямат място в това културно средище с богата история, намиращо се на най-знаковия площад в столицата ни - срещу българския парламент и на броени метри от централната сграда на БАН", заявяват от Сдружението на майките срещу насилието. Кощунство е да се друсат кючеци сред алкохолни изпарения в емблематичната сграда на Студентския дом, пошлата чалга вакханалия в това културно средище влиза в разрез с неговия статут и правилник, както и с морала, с традиционните ни ценности, категорични са в Сдружението на майките, които настояват фолк клубът зад паметника на Цар Освободител да бъде затворен от Инспектората на МОН.

От неправителствената организация ще предложат освободените от чалготека „Ревю" помещения в Студентския дом да бъдат предоставени за нов център за изкуства. Новото арт пространство ще приютява арт пърформанси и авангардни театрални постановки, както и изложби, литературни премиери, творчески работилници, то ще даде възможности за изява на млади творци с оригинално мислене и нови идеи, отбелязват майките срещу насилието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари