Какво ни чака при пълен локдаун

1
Зелен паспорт и в градския транспорт
Зелен паспорт и в градския транспорт Снимка: БГНЕС

МОН и МЗ са на различни мнения за сертификата на учителите в забавачките

Ако въведените противоепидемични мерки не дадат резултат, страната върви към пълен локдаун. Това означава, че ще работят само хранителните магазини, аптеките и финансовите институции.

Към момента здравните власти не обмислят да спират градския транспорт при сценарий на локдаун, но обсъждат дали да не бъде въведено изискването за зелен сертификат в обществения транспорт, съобщава „Монитор”, позовавайки се на информация от Министерството на здравеопазването.

Оттам уточниха, че за персонала в забавачниците също важи изискването за зелен сертификат. Тези, които нямат такъв документ, трябва да бъдат тествани два пъти седмично. На въпрос изисква ли сертификат или тест на учителите и персонала в забавачките от Министерството на образованието и науката заявиха, че такъв не се изисква. Така на практика в молове и ресторанти има контрол, а в детските градини такъв няма и не се предвижда да има.

И от здравното, и от образователното министерство са единни в решението да не бъдат затваряни детските градини. Здравните власти се мотивират с това, че при тях няма скок в заболеваемостта, както при учениците.

Българският фармацевтичен съюз (БФС) заведе колективен иск срещу Народното събрание и Министерския съвет за дискриминационно отношение към магистър-фармацевтите в пандемията от COVID-19, съобщиха от съсловната организация.

"От началото на здравната криза, породена от разпространението на острото вирусно заболяване коронавирус COVID-19, държавата предостави допълнително възнаграждение, предпазни средства и стимули за работа на други категории медицински специалисти - лекари, дентални лекари, специалисти по здравни грижи.

По необясними причини въпреки многократните напомняния и становища на БФС компетентните държавни органи в лицето на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Министерския съвет и Народното събрание не са предприели никакви действия за отстраняване на дискриминационното третиране на магистър-фармацевтите", се казва в съобщението.

От съсловната организация информират, че в момента продължават преговорите с НЗОК. Настоящият договор с касата е с давност до края на месеца, а нов все още не е подписан, което поставя в риск реимбурсирането на продуктите за домашно лечение, посочват от БФС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук