Защо в имоти на МОН функционират чалготеки?

0
Редно ли е Министерство на образованието и науката да подкрепя и насърчава де факто чалга индустрията, питат майки
Редно ли е Министерство на образованието и науката да подкрепя и насърчава де факто чалга индустрията, питат майки

Министър Вълчев, затворете чалготеката в Студентския дом в София - попфолкът, кючеците и силиконът нямат място в това знаково културно средище с богата история, намиращо се срещу българския парламент, призовава Гражданско сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град".

Ако наистина държим на европейските духовни ценности, крайно време е да бъде преустановена порочната практика в имоти на Министерство на образованието и науката да бъдат настанявани чалга клубове и нощни барове, настояват от СдружениеМайки срещу насилието в Студентски град”.

От родителската организация очакват просветният министър Красимир Вълчев да разпореди незабавно да бъде прекратен наемният договор със стопаните на луксозната чалготека “Ревю”, настанила се неправомерно в Националния студентски дом на площад “Народно събрание”10 в центъра София, сградата на който е обявена за паметник на културата. Майките срещу насилието напомнят, че по статут Студентският дом е юридическо лице към Министерство на образованието и науката с принципал – министър Красимир Вълчев, а в Чл. 2 от Правилника за устройството и дейността на тази институция ясно е формулирано, че ще организира и подпомага дейности на студентите в областта на европейската интеграция, изкуството, културата, образованието и науката. /Обн. ДВ. бр.51 от 21 юни 2005г., изм. ДВ. бр.29 от 16 април 2010г./

Никъде обаче във въпросния Устройствен правилник не е посочено, че Студентският дом се ангажира да поощрява, насърчава и лансира чалга културата и вулгарните чалга ценности на силиконовите мутреси, подчертават от Сдружението на майките срещу насилието. Неправителствената организация настоява да бъде преустановена трансформацията на Студентския дом - уважавана културна институция с 86-годишна история, в Мека на попфолка, където цели нощи се лее алкохол и се въртят мазни гюбеци. Повече от скандално е да се друсат кючеци сред алкохолни изпарения в емблематичната сграда на Студентския дом, пошлата чалга вакханалия в това културно средище е в пълен разрез с неговия статут и правилник, категорични са в Сдружението на майките, които ще изискват неправомерно функциониращият в имот на МОН фолк клуб зад паметника на Цар Освободител да бъде затворен още в близките седмици. Когато са разрешили отдаването под наем на помещението в Студентския дом за разкриване на лъскавата чалготека, вероятно чиновниците в Министерство на образованието и науката са се водили от крилатата фраза "Парите не миришат", приписвана на римския император Веспасиан, отбелязват от Сдружението на майките срещу насилието. Парите на попфолка обаче миришат, образно казано, и то лошо, твърде неприятно, така че ръководството на Студентския дом не бива да разчита на тях, съветват от родителската организация. Да не забравяме също, че Студентският дом е създаден за българските студенти - той е строен именно за тях, за да могат да развиват културни заложби, да има къде да представят творческите си постижения, изтъкват от СдружениеМайки срещу насилието в Студентски град”. Родителската организация препоръчва след като чалготека „Ревю” освободи заеманите помещения в Студентски дом, те да бъдат ползвани за разкриването на център за изкуства. Новото арт пространство може да функционира и като литературен клуб, тук ще могат да гостуват арт пърформанси и авангардни театрални постановки, изложби и творчески работилници, посочват майките.

Предлагаме на образователния министър Вълчев да предприеме и конкретни действия за предоставянето на правото на стопанисване и управление на Студентски дом на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – акт, с който ще бъде поправена най-сетне една историческа несправедливост, допълват от Сдружението на майките срещу насилието. Малцина днес знаят, но именно такава е била ситуацията в периода 1933 – 1944 година, когато Студентски дом е бил в структурата и “под шапката“ на първото българско висше училище. Като имаме предвид реалния принос на родната ни Алма матер в интелектуалната и духовната история на България и знаем, че Софийският университет е храм на знанието, науката и българската духовност, повече от ясно е, че занапред в сакралната сграда на Студентски дом няма да има място за пошлата чалга, категорични са в родителската организация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари