Димитър Главчев: Само Борисов е незаменим в ГЕРБ

0
Цветанов не ни липсва в парламента
Цветанов не ни липсва в парламента

Незаменим в ГЕРБ е само Борисов, Цветанов не ни липсва в парламента

Това каза Димитър Главчев, бивш председател на 44 НС, ГЕРБ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването. Той заяви позиции по следните теми:

Нападките на президента Радев срещу Борисов и ГЕРБ.

„Какво се случва, главният прокурор, ако във вторник КС му отговори, че президентът може да бъде разследван и съден, като всеки обикновен гражданин, изведнъж ще реши най-малко два „мача“, както аз се изразих в коментара си. Единият „мач“ е Радев срещу Борисов, другият „мач“ е „добрите“ срещу „лошите“?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Главчев отговори, че според него Гешев по принцип е задал този въпрос, за да има яснота. Така че въпросът е принципен, а какви действия ще предприеме вече си е негова работа.

„Аз не исках да кажа, че той го е приготвил за случая, разбира се, че по принцип го е задал, вероятно, но много се нагнетиха отношенията Радев-Борисов, аз Ви подавам коз!“, продължи водещата Илиана Беновска. Димитър Главчев припомни заканата, която Радев е отправил към народните представители по време на речта си в пленарна зала. Той заяви: „От дясната страна на залата имаше народни представители от РБ, някой от тях си „позволи“ нещо да каже и веднага имаше мигновена реакция – „на вас ви остават още 7 дни“. Мисля, че тази заявка не беше случайна и тя се разви през годините. Тогава беше една лека закачка със законодателната власт, продължи се със закачки с изпълнителната и миналата седмица имаше закачки и със съдебната власт в лицето на прокуратурата! Каза, че сваля доверието си и от прокуратурата!“.

„Той каза, че сваля доверието си и от правителството. Толкова закачки станаха вече, че не можете да ги обобщите!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че в правовата държава всъщност става въпрос за институции и точно така е замислена демокрацията, за да може власт да възпира власт.

„Редно ли беше президентът да свика КСНС, след като бяха разпространени и записите разбира се, но и снимките на спящия Борисов? Който е могъл да го заснеме спящ, е могъл и нещо друго да извърши, който е влязъл!“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Главчев отговори, че президентът не е свикал КСНС по доста по-важни въпроси, като например коронавируса. „Чакайте, но защо подценявате толкова въпроса, който може да влезе по този начин при спящия министър-председател, той може и да го убие!“, отбеляза водещата. Събеседникът ѝ отговори, че не му се ще на базата на някакви снимки с неясен произход да гради хипотези. Той добави: „Когато има закачки между институциите, те не са закачки между съученици от някой клас, тук вече става въпрос за отношение между институции и не би трябвало така да се процедира, защото това са устоите на демокрацията и когато рушиш доверието в някакви институции или казваш, че снемаш доверието си, впрочем да кажа, че можеш да снемеш доверието си от някой, когото си назначил или избрал. А като прибавим, че едва ли и преди това си имал доверие, тогава няма какво да снемаш!“.

Кой пуска компроматите срещу Борисов?

„Кой пуска тези снимки?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Главчев отговори, че няма представа, но те са с неизяснен произход, докато има материали, върху които работи прокуратурата, но не им се обръща чак такова голямо внимание. Според него е несъпоставимо да сравняваш материали, които са с неясен произход и такива, върху които работи прокуратурата. „Това не е повод да снемеш доверието си от прокуратурата, поради факта, че те работят по такива материали, които са изградени по закон!“, категоричен бе той.

Цветан Цветанов и новия му политически проект.

„Кой е снимал Борисов, има предположения, че самият Цветанов може да го е снимал, даже самият министър-председател нещо намекна, ако правилно съм разбрала!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Димитър Главчев отговори, че самият Борисов може най-добре да предположи кой го е снимал, а останалите хора могат само да гадаят.

„Аз не Ви карам да гадаем, не сме някакви врачки, но аз друго искам да попитам, липсва ли Ви в парламента Цветанов?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Главчев отговори, че това е наистина труден въпрос и не би могъл да каже, че липсва. „Подигравате ли ми се?“, попита водещата Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че изобщо не се подиграва и продължи, че групата на ГЕРБ се състои от 95 човека, всеки тежи на мястото си. „А в партията винаги съм казвал, че има само един незаменим човек, и то не от натегачество съм го казвал, а той е ясен, това е Бойко Борисов! Ние около него сме се събрали преди толкова години, ясно е, че той е основата на партията!“, категоричен бе експредседателят на Народното събрание.

„Не го ли товарите адски много, всички се кълнете в него, представете си някой да има непрекъснато такива очаквания към Вас, не го ли товарите с голямо напрежение?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Главчев отговори, че очевидно Борисов се справя добре с напрежението и го понася отлично. Правителството се справя добре и това е отговорът към всички тези закачки. „Но за снимките реагира емоционално!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Гостът ѝ отговори, че е нормално да реагира така, защото те са направени от някой доста близък на Борисов човек. „Ами да си прави сметката кой допуска до себе си!“, заяви водещата.

„Чисто политически обаче, ГЕРБ „нащърбва“ ли се от Цветанов, буква А, от тези снимки и клипове, буква Б и от престрелките на Борисов с президента Радев, буква В?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Главчев отговори, че тези букви са различни. Той продължи: „Когато казахте „нащърбване“ си спомням, навремето се играеше с един топчета стъклени, от едното люспа се отделяше, казваше се люспене. Първото „нащърбване“ е някакво такова!“. „Кое, Цветанов ли, разлюспване?“, попита водещата. Събеседникът ѝ отговори, че неслучайно във всички партии, в които е имало такива процеси, се говори за люспене. Такова люспене е възможно да има и в ГЕРБ, защото Цветанов познава идеално организациите и структурите на ГЕРБ.

„Възможно ли е Цветанов да изиграе ролята, разбира се Местан беше поставен начело на ДПС от Доган с друга задача, но после се превърна в човек, който се опита да разцепи ДПС. Възможно ли е Цветанов да изиграе ролята на втори Лютви Местан?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Главчев отговори, че се съмнява в такъв сценарий. Той продължи: „Смятам, че всички, които са в ГЕРБ с идеята, с която са тръгнали в началото, те ще останат там. Ако са имали други намерения, защото по пътя имаше доста хора, които излязоха от ГЕРБ, впрочем много от тях напуснаха заради Цветанов през годините!“.

„Много хора сега започват пак да напускат заради Цветанов!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Димитър Главчев отговори, че е имал предвид, че преди време различни хора са били изгонени от Цветанов. Сега може хора, които не са доволни по различни причини, да се опитат да напуснат, но едва ли ще има голямо сътресение, защото хората, които са тръгнали с ГЕРБ, са тръгнали след една идея, която продължават да следват.

Основата, върху която се гради ГЕРБ.

„Вие сте много отдавна в ГЕРБ, още преди създаването на партията, което е онова нещо през годините, което се е оформило като здраво ядро, ще кажете министър-председателя Борисов, хубаво, лидерът Борисов по-скоро?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че най-важното нещо са идеите, които заедно осъществяват с колегите му. Разбира се правят и грешки, безгрешни хора няма, но в ГЕРБ, за разлика от другите партии, си признават грешките. Той продължи: „Освен това, когато се разбере, че някой е стъпил накриво, хайде такъв жаргонен израз да употребя, първо се опитваме да влезе в правия път, ако мога пак да използвам тази терминология, и после се освобождаваме от него!“.

Съжалява ли, че вече не е председател на Народното събрание?

„Сега ме издърпахте за езика, Вие стъпил ли бяхте накриво, когато Ви освободиха от поста председател на Народното събрание?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Главчев отговори, че не са го освободили, а сам си е подал оставката. „Но все пак Борисов имаше нагласата да Ви помоли да го направите, да припомним какъв беше поводът?“, продължи водещата. Събеседникът ѝ отговори, че поводът е бил, че е спазил правилника и е отстранил от залата Корнелия Нинова, на което БСП са отговорили, че не можеш да изгониш от зала лидера на опозицията. „А не знам защо я бяха провъзгласили за лидер на опозицията, при положение, че има още опозиционни партии в Народното събрание. Те заплашиха, казаха, че няма да присъстват в пленарна зала и ще бойкотират европредседателството. Обсъдихме го с Цветанов и Борисов и аз продължавам да твърдя, че постъпихме абсолютно правилно, защото видяхте какво блестящо председателство направихме!“, заяви Главчев.

„Не Ви ли е мъчно, човек не ламти за постовете само заради постовете, той всъщност има нужда от позиция, за да осъществи идеите си?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Главчев се съгласи и от тази гледна точка съжалява, но тогава просто не е имало какво да се направи. Той продължи, че съжалява, че не е могъл пълноценно да принесе за осъществяването на идеите, които ГЕРБ имат. „Така че от тази гледна точка да, но иначе нямам никакви колебания, че тогава постъпихме правилно!“, завърши Димитър Главчев разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 5-ти юли 2020 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари