Детските градини в Русе са дезинфекцирани и очакват децата

3
Анкетата на МОН сред родителите показва, че 38% са готови да пуснат децата си, но около 30% се колебаят
Анкетата на МОН сред родителите показва, че 38% са готови да пуснат децата си, но около 30% се колебаят

„Детските градини в Русе ще заработят, след като родителите попълнят анкети и изявят желанието си дали децата им да се върнат или не в детските ясли или градини.

Едва тогава можем да кажем кои детски заведения ще отворят. Не можем да сме категорични, че това ще стане на 22 май, както е в заповедта на здравния министър. Въпросът е технологичен и изисква време.“

Това заяви Сашо Щерев, началник на отдел „Образование“, във връзка с връщането на малчуганите в детските заведения, предаде вестник „Бряг“.

Припомняме, че вчера здравният министър Кирил Ананиев и образователният министър Красимир Вълчев обявиха, че детските градини и ясли отварят на 22 май, като общините имат срок до 1 юни да организират възстановяването на работата им.

„Детските ясли и градини в Русе са готови, дезинфекцирани са и очакват децата. В тях няма какво да се организира, но решението е доброволно на родителите. Ще съберем директорите на детските градини и след като обсъдим с тях информацията от родителите, можем да кажем точно кога и колко ясли и градини в Русе ще отворят“, поясни още Щерев.

„Трябва ни време, за да организираме дейностите си и да приемем правилник за работа на нашата детска градина в новите условия“, заяви Скарлет Гвоздейкова, директор на ДГ „Чучулига“, цитирана от вестник Бряг.

„Едва вчера разбрахме алгоритъма на министъра, който трябва да спазваме, а сега чакаме и указанията от Общината. Веднага обаче започнахме с подготовката. Всеки детски учител ще попита чрез фейсбук родителите дали искат да пуснат децата си на градина. В момента повечето от тях са при баба, на село или по вилите. След това трябва да проверим дали дезинфектантите, които имаме, отговарят на изискванията. Трябва да се снабдим с нови маски за персонала, а шлемове изобщо нямаме, необходимо е тепърва да си ги набавим. После ще изготвим вътрешните правила, които ще бъдат задължителни за родители и учители. Те трябва да се приемат на педагогически съвет. Така че, очаква ни сериозна подготовка, но се надяваме, че за 1 юни ще успеем да отворим врати за нашите възпитаници, за да ги поздравим с празника на детето“, каза Гвоздейкова.

„Апелираме към родителите при възможност децата да останат вкъщи, да не ги водят на ясла и градина, тъй като опасността от вируса не е отминала“, каза министър Вълчев. Той посочи, че посещението няма да бъде задължително и няма да бъде обвързано със семейните и социални помощи.

Двамата министри подчертаха, че общините и кметовете най-добре познават спецификата на районите и ще преценят кога и как да отворят градините след проучване сред родителите. Анкетата на МОН сред родителите показва, че 38% са готови да пуснат децата си, но около 30% се колебаят.

По заповед на здравния министър родителите ще подписват декларация за информирано съгласие, като заявяват, че са запознати с всички мерки в градината и доброволно желаят детето им да посещава ясла или градина. Не въвеждаме максимално ограничение на децата в групите, защото очакваме да са малочислени - от 11 деца, но в най-големите градове може да са между 12 и 18, каза министър Вълчев. Той отбеляза, че броят на децата в градините традиционно намалява след края на май. По думите му, през лятото средната посещаемост пада до 50 %.

Министърът на образованието препоръча, ако времето позволява, децата да прекарват по-голяма част от деня навън в двора. Вътре в групите не може да има дистанция, но тя ще се спазва между отделните групи.

Непедагогическият персонал и учителите също ще спазват дистанция помежду си и ще бъдат с маски. Министър Ананиев съобщи, че се предвижда целево тестване – вероятно на 1000 души от работещите в ясли и градини, за да се проследи тенденцията от заболеваемостта от коронавирус.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари