Държавата зачеркна 260 000 пенсионери

0
Управляващите се правят, че тези хора ги няма
Управляващите се правят, че тези хора ги няма

267 хиляди възрастни хора така и не получиха реалното увеличение на пенсиите си от юли, но кабинетът се прави, че тези хора ги няма.

2017 година може без преувеличение да се нареди сред най-несправедливите за мнозинството пенсионери и за осигурителната система.

С лека ръка и без много мисъл управляващите задълбочиха противопоставянето между различните групи възрастни хора. На едни увеличиха пенсиите в пъти повече, отколкото на други. А на хиляди и стотинка не дадоха отгоре. Проблемът обаче съществува само за потърпевшите, за управляващите - не. Преди дни правителството пропиля и последния шанс за тази година да възстанови частично справедливостта или поне да компенсира ощетените пенсионери, които за първи път от години вместо индексация на парите си от юли, получиха нескопосани оправдания за объркан закон, написан от същото това правителство, пише вестник Сега.

По-големият абсурд е, че политическите (без)действия, които водят до тотална липса на предвидимост и сриване на доверието в осигурителната система, се представят като социална политика, издигната в приоритет, и грижа за "нашите майки и бащи".

С решението да отпусне коледни добавки към пенсиите само на пенсионерите с най-ниските пенсии, кабинетът се отказа да търси по-справедлив начин за раздаване на парите. Дали защото е по-лесно, или защото звучи достатъчно добре?

И в двата случая несправедливостта се задълбочава

Въпреки първоначалните обещания, че тази година добавките може да се раздават диференцирано, за да се тушира недоволството на хората, които получават с някой и друг лев над 200 лв., правителството просто спази традицията да използва линията на бедност за раздаване на коледни добавки - всички с пенсия до 321 лв. ще получат по 40 лв. за празниците.

Използването на НОИ за раздаване на допълнителни пари от хазната, които по същество са социални помощи, се превърна в традиция. Със сигурност е по-лесно да се дадат пари на калпак от НОИ, без да се проверяват допълнителни критерии като например други източници на доходи от наеми и прочие. Изобщо не става дума и за това, че пенсионерите, които мизерстват с пари под линията на бедността, не трябва да получават по-високи пенсии и добавки. Напротив - това, че 57% от възрастните хора, или над 1.2 млн. души, преживяват под прага на бедността, е стряскащо. Въпросът е, че тази година хората с най-ниски доходи бяха значително повече подпомогнати спрямо другите пенсионери с иначе също ниски пенсии. Двете прословути увеличения на минималната пенсия от малко над 161 лв. до 200 лв. я вдигнаха с около 20%, а за всички останали пенсии процентът бе едва 2.4 на сто. Така получените отгоре суми нямат абсолютно никаква връзка с осигурителния принос на тези хора.

За повече от четвърт милион пенсионери обаче даже и 2.4% не са сигурни. Това са хората, които останаха дори без предвидената по закон индексация на пенсиите. Близо 261 хил. възрастни са получили по-малко от 2.4%, а отделно 4900 души - с "огромната" пенсия от около 257 лв. средно, са получили нула лева тази година. Дали това е справедливо? Според правителството на ГЕРБ и Патриотите явно е, защото вместо поне чрез коледните добавки да компенсират тези хора, управляващите решиха, че у нас всяко чудо минава за по-малко от три дни и могат да се снишат. Всички в правителството начело с Борисов и заместника му Валери Симеонов, както и всичките 122-ма депутати от ГЕРБ и Обединените патриоти продължават да мълчат по този въпрос и да чакат гафът да бъде забравен

А въпросните пенсионери ще трябва да изчакат до юли догодина, за да получат увеличение. Никой обаче няма да ги компенсира за цялата пропусната година. Тези аргументи не са чужди и на социалния министър Бисер Петков, който също бе съгласен, че тази година трябва да има нов подход при раздаването на добавките, за да се компенсират недоволните пенсионери с пенсия малко над 200 лв., които не получиха значимо увеличение на парите си. Явно обаче Петков, както сме свикнали и с предшествениците му на този пост, е безгласна буква, като става дума за пари. По-лошото е, че е така и когато става дума за основни принципи в пенсионната система.

Ясно е, че дали един ще получи 40, а друг - 100 лв. отгоре, пенсиите за мнозинството пенсионери си остават унизително ниски. Но всяко увеличение трябва да отразява тежестта на осигурителния принос. Минималната пенсия безспорно не позволява достойни старини. Но тя и сега за много хора, чиито осигуровки не стигат даже за толкова, се доплаща от бюджета. Зад също толкова ниски пенсии на други хора пък стоят години наред плащани осигуровки. Кой обаче да го обясни на Патриотите, които сигурно постфактум разбраха и че като увеличават изолирано минималните пенсии, увеличават с тях редица инвалидни пенсии, които иначе искат да ревизират? Поменът, тъй или иначе, е с чужда пита - благословията идва от Борисов, но парите - от данъкоплатците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари