Д-р Страхил Карапчански изнесе лекция пред студенти от Русенски университет

0

Зам.-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански изнесе лекция пред студенти от Русенски университет „Ангел Кънчев“ на тема „Политиката и практиката на Общината за постигане на устойчиво регионално развитие и проектно управление“.

На срещата присъстваха и Даниела Йорданова и Миглена Пенчева, асистенти от факултет „Бизнес и мениджмънт“,  както и на 100 студенти, които имаха възможност да задават въпроси към своя лектор.

Д-р Карапчански представи водещите проекти на Община Русе, като заяви, че за една добре работеща институция е от изключителна важност дългосрочното планиране и стратегиите за развитие и управление на региона, към което се стреми и местната управа. Като доказателство зам.-кметът представи едни от най-мащабните проекти в Общината. Сред тях е Мастерпланът за сътрудничество между Русе и Гюргево, с помощта на който е обособен общ стратегически план за устойчиво развитие до 2027 г. Друг важен проект е  и интегрираната система за градски транспорт на град Русе. Благодарение на него ще се изгради 28-километрова веломрежа и ще се реконструират главни пътни артерии, сред които и Кръговото кръстовище. Представени бяха също и най-важните проекти в сферата на образователната, културната, здравната, транспортната, екологичната, социалната и спортната инфраструктура.

В своята лекция д-р Карапчански представи и дейността на администрацията в Община Русе, която през последните 3 години се стреми към оптимизиране на работния процес и предоставяне възможност на младите хора да се реализират и да развиват своите умения. Зам.-кметът сподели, че за него това е било огромно предизвикателство, тъй като всяка промяна коства изключително много труд, но положените усилия са оправдани. Администрацията на Община Русе се стреми към прозрачност, публичност, отчетност и лесен достъп, разбивайки клишето за затворена система. Поредното  доказателство за насоченост към младото поколение е фактът, че на територията на Общината се осъществяват стажантски програми и около 25% от  стажантите остават в дългосрочен план на работа. 

Пред студентите д-р Карапчански презентира и имиджовия клип на Русе, който предизвика огромен интерес в социалните мрежи.

Той коментира и наградата, която преди няколко дни Община Русе получи за „Най-добър град за живеене“, според класацията на „Дарик радио“. Д-р Карапчански сподели, че пътят към утвърждаването на Русе като най-добър град за живеене е дълъг и стръмен, но част от този път вече е изминат, а получената награда е само началото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари