БСП: ЦИК вече е с изтекъл мандат, но се ослушва

0
ГЕРБ се готвят да узаконят фалшифициране на изборите чрез промени в Изборния кодекс
ГЕРБ се готвят да узаконят фалшифициране на изборите чрез промени в Изборния кодекс

БСП ще открие процедура за смяна на ЦИК и избор на нова комисия.

Тази ЦИК вече е с изтекъл мандат, но се ослушва, констатира Корнелия Нинова.

Социалистите ще сезират Венецианската комисия заради промените в Изборния кодекс, които са били внесени от депутат на ГЕРБ между първо и второ четене.

Социалистите ще се борят докрай и за повсеместно въвеждане на машинното гласуване, което фигурира в кодекса, но частично.

Управляващите от ГЕРБ залагат корупцията в законите. Живеем с авторитарна власт, вървим ускорено към диктатура, съдейки по това как се взимат еднолично решенията в нарушение на всички принципи за разделение на властите, допълни Корнелия Нинова.

Нинова обясни, че пример за това са промените в Изборния кодекс. "Тихомълком, между първо и второ четене, от ГЕРБ узаконяват фалшификацията на изборите. Досега решенията на комисиите се вземат с 2/3 мнозинство от членовете. С новите промени ГЕРБ въвеждат падащия кворум с обикновено мнозинство. В някои от комисиите те имат това мнозинство. В други комисии ще им трябват един-два гласа от партньор и по този начин елиминират другите партии. На второ място, ако първоинстанционен съд отмени решение на комисията, досега се насрочваха нови избори, където е установено, че има фалшификации. ГЕРБ предлагат това да отпадне и същата комисия, със същия състав, да вземе ново решение на базата на същите фалшиви протоколи", заяви Корнелия Нинова.

Тя съобщи, че БСП ще сезира Венецианската комисия и настоя ГЕРБ да оттеглят поправките в изборния закон. По думите й на второ четене в парламента социалистите ще настояват за въвеждане на машинно гласуване. Нинова обяви също така, че започва инициатива за смяна на членовете на ЦИК. "Тази избирателна комисия е с изтекъл мандат. Те се ослушват и не искат тази процедура да се отваря", изтъкна председателката на левицата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари