Броени дни остават до второто издание на Лудогорски полумаратон и колоездене

0
Верни на традицията и с грижа за най-малките бегачи и колоездачи ...
Верни на традицията и с грижа за най-малките бегачи и колоездачи ...

Броени дни остават до второто издание на Лудогорски полумаратон и колоездене, което се завръща подобрено и разширено на 26.07.(неделя) в местността „Пчелина” край Разград

Освен класическата полумаратонска дистанция от 21км. за бегачи и колоездачи, с която стартира състезанието преди година, Клубът за приключенски спортове „Зелена стъпка” сега подготвя четири състезателни трасета, а участниците могат да избират между  5 дистанции - 12 или 21 км.  бягане, 21 или 40км. колоездене, както и дуатлон, включващ 21км. колоездене и 12км. бягане.

Верни на традицията и с грижа за най-малките бегачи и колоездачи, организаторите отново трасират и 2-километрова детска дистанция за бягане и колездене за деца до 14-годишна възраст, по която могат да бягат или карат велосипед  дори малчугани, ненавършили 10 години, придружавани от мама или татко.

И тъй като бягането и колоезденето не са само километри и скорост, Клуб „Зелена стъпка” отново осигурява възможност и за приятен уикенд на състезателите, избрали да дойдат в дните преди полумаратона.

Още в петък преди състезанието на голямата поляна в местността „Пчелина” ще бъде устроен палатков лагер, където организатори и спортисти ще бъдат заедно край лагерния огън, както на първия пясъчен полумаратон в България „Камчийски пясъци” в края на май. За желаещите да отседнат в живописната лудогорска местност преди състезанието ще е на разположение и хижата на БТС в близост до старт/финала.

Спагети парти e само една от изненадите, които организаторите подготвят вечерта преди състезанието. Предвидена е и възможност за разходки из живописната местност и забележителности в района, както и за игри на открито на поляната, където ще бъде базиран лагерът. Там има монтирани съоръжения за игра на децата, кошове за баскетбол и футболни врати.

В деня на състезанието на старт/финала ще има водещ и музика на живо, а след финала и награждаването организаторите канят състезателите на купон с плаж край охраняемата плувна зона на язовир „Пчелина”, като преди това всички ще могат да се подкрепят с плодове, домашно приготвени баници и веган ябълков щрудел.

Трасето на Лудогорския полумаратон се намира в местността „Пчелина”, на около 8 километра южно от град Разград, както и в съседни гори и земеделски земи, минава и през защитената зона Островче, част от екологичната мрежа Натура 2000. Маршрутът е почти изцяло в гора – по горски пътища и пътеки без настилка, както и по-малка част с настилка – макадам и асфалт.

Освен красива природа, районът има и богата история. В района около старт/финала се намират руините на тракийско кале и на римска наблюдателна кула, а самото състезателно трасе преминава през място, където някога се е намирало римско селище, съвременник на Абритус, в гори, където са се водили битки между готите и римските войски на император Деций Траян.

Местността „Пчелина“ до Разград и съседните територии представляват около 60 квадратни километра предимно гори. Природата е съхранена в естествения си вид, като в същото време са налични туристически пътеки и коларски пътища. Местността е проучена и картографирана и са означени забележителностите. Релефът е разнообразен, природата е много красива и е добра илюстрация на името Лудогорие.

Както и на другите състезания, организирани от клуб „Зелена стъпка”, възможността за спорт и забавления сред природата, без да бъде замърсявана и увреждана, отново е акцент в спортната проява.

В базата на палатковия лагер, както и по време на самото състезание, отпадъците ще се изхвърлят на предвидените места на старт/финала и подкрепителните пунктове по трасето или на не повече от 50 метра от тях, за да могат да бъдат събрани от доброволците след преминаването на бегачите и колоездачите.

Старт/финалът се намира на широка поляна, в непосредствена близост до асфалтовия път в местността „Пчелина”, веднага след като бъдат подминати и двата язовира. Първите няколкостотин метра след старта са по трева, след което следва около километър асфалт преди да се навлезе в същинската гора по макадамов път. Трасето ще бъде маркирано с ленти и табели, а където е възможно и с нарисувани стрелки.

Контролните и подкрепителни пункове са през около 7 километра. Те са 2 за дистанция 21 километра, 4 за дистанция 40 километра и един за 12 километра. Дуатлонците преминават през общо 3 пункта – 2 по време на колоезденето и един по време на бягането. На пунктовете и старт/финала ще са осигурени вода, плодове, основни медицински принадлежности, чували за отпадъци.

Трасе и пунктове на Лудогорски полумаратон и колоездене:

Налични са 4 трасета:

- 21 километра за бягане и колоездене;
- 40 километра за колоездене (включва трасето от 21 километра + добавка);
- 12 километра за бягане (част от трасето от 21 километра);
- 2 километра за бягане или колоездене.

Дисциплини, които ще се проведат по 4-те трасета:

- 21 километра бягане;
- 12 километра бягане;
- 21 километра колоездене;
- 40 километра колоездене;
- Дуатлон (21 километра колездене + 12 километра бягане);
- 2 километра бягане или колоездене (деца);

Всички дистанции са постигат с една обиколка на съответното трасе. Дуатлонът включва трасетата на 21 километра колоездене и 12 километра бягане.
Описание на трасетата: Горски пътища и пътеки, полски пътища, малка част асфалтови пътища.

Времеви график:

В деня преди състезанието 25 юли 2015 г. (присъствието не е задължително):
- 18:00–20:00 Предварително раздаване на стартови номера на палатковия лагер в близост до старт/финала.

Програма в деня на състезанието (26 юли 2015):

- 7:00 Стартира раздаване на стартовите номера;
- 8:35 Старт на колоездачи, дистанция 40 километра;
- 8:40 Старт на дистанция 2 километра (бегачи и колоездачи);
- 9:15 Старт на дуатлонци и колоездачи 21 километра;
- 9:30 Старт на полумаратонци – бягане 21 километра;
- 10:00 Старт на бегачи, дистанция 12 километра;
- 13:15 Награждаване.


Забележка: Дуатлонците стартират с колоездене, като времето тече до момента в който финишират като бегачи.
Явяване в деня на състезанието (26 юли 2015):

- Не по-късно от 1:30 преди старта за всички, които не са си получили стартовите номера предишния ден;
- Не по-късно от 0:20 преди старта за всички, които вече са си получили стартовите номера предишния ден;

Информация и записване за Лудогорски полумаратон и колоездене:

http://www.green-foot.net/ludosemi.php и на фейсбук страницата на събитието: https://www.facebook.com/events/706215906168134/

Спонсори и партньори: „Амилум България, „Агрохимконсулт - 3, спортни магазини „Яко”, Compressport,  “Антибиотик - Разград” АД

 С подкрепата на Община Разград.

Организатор: Клуб „Зелена стъпка“

Клуб „Зелена стъпка“ , Разград е любителски клуб за приключенски спортове, основан на 7 март 2014 година. Основите на клуба са изградени върху популяризирането на здравословния начин на живот и приключенския спорт, възможността хората да спортуват сред природата, без да я увреждат.

 В годината на основаването на клуба проведохме две големи прояви (Великденски крос и Лудогорски полумаратон и колоездене), които се радваха на голям успех и тази година са вторите им издания.

Организираме ежеседмични неделни паркови бягания и десетки градски бягания и бягания сред природата. Наши членове участват и в други състезания (като Софийски маратон, Плевенски маратон, Витоша 100 (колоездене и супермаратон), Варненски плувен маратон, бягане и колоездене „Барите“, крос „Освобождение“, съботни състезателни бягания на 5kmrun). Организирахме и други инициативи като разчистване на пътеки в местността Пчелина и велосипеден преход Разград–Букурещ–Разград за мача Стяуа-Лудогорец.

През 2015-та година добавихме ново състезание към нашето портфолио – полумаратон “Камчийски пясъци” по плажната ивица около устието на река Камчия – първият пясъчен полумаратон в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари