Британският туроператор Jet2holidays спира чартърите за България до пролетта

0
На практика подобно ограничение е равносилно на затваряне на границите
На практика подобно ограничение е равносилно на затваряне на границите

Водещият британския туроператор Jet2holidays спира чартърните полети от Великобритания за България през зимния сезон.

Това съобщи специализираният сайт travelnews.bg, цитирайки представителите на компанията у нас.

Новината не е изненада, след като заради коронавируса Обединеното кралство продължава да налага задължителна 14-дневна карантина за всеки пристигащ от България гражданин. На практика подобно ограничение е равносилно на затваряне на границите. Безрезултатни се оказват и призивите на министъра на туризма Марияна Николова към новия посланик на Великобритания и Северна Ирландия у нас Роб Диксън за сваляне на карантината по отношение на България.

Миналата зима Jet2holidays е довел 5000 британски туристи в Банско, Боровец и Пампорово. През лятото на 2019 г. туроператорът е организирал почивката на 65 000 британци в българските морски курорти.

Туроператори прогнозират, че ако изискването за карантина продължи в следващите месец-два, то и през Лято 2021 няма да има британски туристи у нас, защото сега е времето за планиране на чартърните програми. И припомнят, че България още от средата на юли премахна задължителната 14-дневна карантина на британски граждани, влизащи у нас, а от 27 юли бе премахнато и изискването за представяне на отрицателен PCR тест.

От днес (17 октомври) и Дания въвежда ограничителни мерки спрямо гражданите, пристигащи от България. Страната ни влезе в рисковия списък заради увеличения брой на заразените с COVID-19 и по тази причана гражданите, пътуващи от България, ще могат да посещават Дания само по „уважителни" причини, съобщи МВнР.

Авиокомпанията "WIZZ Air" оперира по маршрута София-Копенхаген-София четири пъти в седмицата и е възможно български граждани без основателни причини да не бъдат допускани за съответните полети. По този повод от МВнР съобщиха, че при нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Копенхаген на следните телефони за връзка: +45 39 64 24 84 и в извънработно време на тел.: +45 41 276251.

По-рано тази седмица нaй-гoлямaтa ниcĸoтapифнa aвиoĸoмпaния в Eвpoпa "Rуаnаіr" oбяви, чe драстично ще нaмaли пoлeтите си в периода нoeмвpи-мapт. Заради затягащите се ограничения за пътуване от европейските правителства компанията ще работи само с 40% от капацитета си тази зима. Орязаните полети ще засегнат най-вече Франция, Ирландия, Белгия, Германия, Испания, Португалия и Австрия.

„C тoзи знaчитeлнo нaмaлeн зимeн ĸaпaцитeт и ĸoeфициeнти нa нaтoвapвaнe oчaĸвaмe цeлoгoдишният тpaфиĸ дa пaднe дo пpиблизитeлнo 38 милиoнa пътници. Πpoгнoзитe мoгaт дa ce пpoмeнят, в cлyчaй чe пpaвитeлcтвaтa нa EC зacилят oщe пoвeчe нaлoжeнитe oгpaничeния“, зaявиxa oт ĸoмпaниятa.

 

ОБЩА КАРТА

За да улесни пътуванията на европейските граждани в рамките на общността, Съветът на ЕС прие през седмицата препоръки за синхронизация на действията на отделните страни членки за ограничаване на пандемията. Целта е да бъде премахнат сегашният хаос с най-различни мерки, предприемани от правителствата, при които хората не знаят дали няма да ги застигнат промени, докато са в чужбина - попълване на най-различни декларации, сканиране на QR кодове за вход в държавитe, представяне на PSR тестове или поставяне под карантина. 

Предстои да бъде изработена обща карта с еднакви цветове на области, а не на цели държави, които показват кои са рискови, по-малко рискови и кои безопасни. В зелено ще бъдат поставяни областите, където в последните 14 дни новозаразените са под 25 на 100 хиляди или под 4% от изследваните. В оранжево ще са районите със стойности до 50 нови случая на 100 хиляди и над 4% на позитивние, а в червено - всички с по-високи показатели. В сиво ще са областите, за които няма достатъчно данни и където изследванията са малобройни. За зелената зона не трябва да се поставят никакви органичения, за оранжевата може да се очаква въвеждане на ограничения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари