Близо 9 милиарда лева не достигат за гарантиране на пенсиите

1
Парите, натрупани в Сребърния фонд на България, не биха стигнали за изплащане на пенсиите дори за няколко месеца
Парите, натрупани в Сребърния фонд на България, не биха стигнали за изплащане на пенсиите дори за няколко месеца

Парите, натрупани в Сребърния фонд на България, не биха стигнали за изплащане на пенсиите дори за няколко месеца

В Държавния фонд за гарантиране устойчивост на пенсионната система, по известен като Сребърния фонд, са натрупани 3,703 млрд. лева към края на януари 2023 година, показват данните на Министерство на финансите, предава PARITENI.bg.

От тях 3,691 млрд. лв. стоят на сметка в БНБ.

В същото време разходите за пенсии растат сериозно, като за десетте месеца на миналата година възлизат на 12,56 млрд. лева. Спрямо същия период на миналата година разходите за пенсии са с 1,64 млрд. лева или с 15,1%.

Само през януари тази година по сметката на Сребърния фонд са трансферирани средства в размер на 7,72 млн. лв. Към края на месеца пък са натрупани лихви върху средствата на фонда в размер на 4,38 хил. лв., уточняват от министерството.

Припомняме, че Сребърният фонд бе създаден през 2007 г. с около 2 млрд. лв., като досега в него са се натрупали едва 1,7 млрд. лв. допълнителни средства. Само през 2022 г. във фонда са постъпили и144,56 млн. лева, двойно по-малко от сумата, постъпила през 2021 г. – 258,49 лева.

Предназначението на фонда е да подкрепя пенсионната система, но реално средствата в него не биха стигнали за изплащане на пенсиите дори за няколко месеца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 13
    2
    русенец до 1
    В Дания имат 80 депутати. В Дания живеят два пъти повече граждани от в България и са една от страните с най-високи заплати в ЕС. Изводите ги оставям на другите...
  • 16
    1
    гост1
    намалете депутатите на 50 броя и те съответно да получават по 2000 лв и сте бомба махайте им коли шофиори секретарки и последния да затвори вратата излишни пари
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари