Безводието на Дунав. Никога не сме виждали реката така

8

Безпрецедентна суша по поречието на река Дунав

"Изисква се майсторство, за да се справим в тези условия. От 10 години не сме наблюдавали толкова критична ситуация. Фирмите търпят огромни загуби”, каза Александър Каменов, капитан на кораб.

Подобна е ситуацията и в горното течение на реката в Германия, Сърбия и Унгария. Десетки товарни и круизни кораби изчакват на пристанища и транзитни стоянки. На границата със Сърбия водите са толкова спаднали, че се виждат останките от потънали преди години кораби.

Дунав към момента не е плавателна река. Засушаването и оголените участъци се превърнаха в обект на коментари и немалко любителски снимки в мрежата. Жителите на крайдунавските градове споделят, че не са били свидетели на подобно явление. И изразяват своите опасения. 

Само на метри срещу Видин е румънският град Калафат, по средата между Румъния и България вече има и плажуващи. Хората признават, че не са виждали подобно нещо досега.

"Водата почти я няма, както виждате. Това не е добре, тази суша не води до нищо добро", коментира жена от Видин.

Според прогнозите на синоптиците август ще продължава да е сух и горещ, а реката няма да стане скоро пак плавателна

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    4
    Трънчо
    Сега трябва да се мине с драгата и да се направи по широк и дълбок фарватера. Наноси, чакъл старо желязо- да се пратят фадроми, камиони и да се търмъче яко месец- два.
  • -3
    3
    гражданин
    до коментари 1 и 2; във фейсбук има снимки от Видин (Дунав мост 2) където ситуацията е много тревожна... в Русе тепърва ще се влошава.
  • 6
    2
    Русенец
    Тези които досега не са виждали Дунав така.. Определено ,досега са били слепи! Дунав в момента е много по-добре от миналата година,още по-добре от по-миналата и още по по-добре от преди две години! Отново Дунавпрост засили заглавието с надежда да си вдигне рейтинга! ДунавПрост са най непроверената медия ! ДумавПрост обслужва МенЧо Билков циганолюбеца!
  • 31
    1
    НАПОМНЯНЕ
    Дунав беше така че и по зле през лятото и есента на 2003 година.Имаше и други години с ниски нива които даваха възможност ако някой има желание да се укрепи брегът на русенски кей и помощните съоръжения като се предприемат действия,но такива нямаше.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари