Без зелен сертификат за ваденето на кръста от Дунав в Русе

1
В някои населени  места, той е задължителен за всички участници
В някои населени места, той е задължителен за всички участници Снимка: архив

Трябва ли зелен сертификат за участниците в традиционния за Йордановден ритуал по изваждане на кръста? 

Отговорът на този въпрос е – зависи, в кой град се намирате, пише Topnovini.bg

В Калофер, където освен хвърлянето на кръста, се провежда и традиционното за града мъжко хоро, сертификат няма да се изисква. „Няма как да изискваме зелен сертификат. Всички сме на открито. Колкото можем, ще спазваме противоепидемичните мерки. Няма как тези хора да бъдат спрени, не бива да бъдат спрени - може и да има начин, но не бива“, обясни кметът Румен Стоянов, който миналата година бе глобен заради провеждането на мъжкото хоро въпреки наложените ограничителни мерки.

Зелен сертификат няма да е нужен за смелчаците, които ще се хвърлят в ледената вода в БургасВарна, Пловдив, Стара Загора, Видин, Русе, Велико Търново, Плевен и др.

На други места обаче документът ще бъде изискван от участниците. Така например и участниците, и зрителите традиционното хвърляне на кръста в езерото в кв. „Дружба“ в София, ще трябва да представят зелен сертификат. В В парка край езерото ще бъде обградено и ще има пропускателен режим, а хората, които нямат сертификат, ще трябва да си направят антигенен тест на място„Всички други граждани могат да гледат хвърлянето на кръста отдалеч и извън загражденията“, добавят от район „Искър“.

Само хора със зелен сертификат или негативен тест ще скачат за кръста още в Монтана и в Луковит. В Монтана организаторите апелират към присъстващите за спазване на противоепидемичните мерки – носене на маски или дистанция от минимум 1,5 метра. Местните управа в Луковит пък ще осигури народни носии и безплатни антигенни тестове за участниците в ритуала без необходимия документ.

В Симеоновград опция участниците да се тестват на място няма, тъй като до 4 януари желаещите да се хвърлят за кръста трябваше да предоставят пълния набор от документи за участие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    тъмно зеления
    Зелен сертификат за да скачаш в ледена вода-вий ептен изтрещяхте!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари