Бейби бум в края на 2020 година

0
Започват да раждат жените, които са забременели по време на първия локдаун
Започват да раждат жените, които са забременели по време на първия локдаун

В столичната болница "Шейново" са се родили най-много бебета от 9 години насам

Девет месеца след началото на първия локдаун, много болници бележат невиждан бейби бум. В последния ден на годината столичната "Шейново" изчислява, че там толкова много бебета не са се раждали от 9 години насам - близо 2500.

„Навлизаме в периода, в който започват да раждат жените, които са забременели по време на първия локдаун. Искрено се надявам това да продължи и сега”, коментира директорът на „Шейново” д-р Румен Велев, цитиран от NOVA.

Средно 200 бебета се раждат в болницата всеки месец, като пикът се наблюдава през последните два. Според д-р Велев това се дължи не само на изолацията вкъщи.

„Най-важният фактор е броят на жените в детеродна възраст. Преди 30 години - около 1990-а, имаше малък пик на раждаемостта. Освен това, част от жените в детеродна възраст, които бяха напуснали страната, се върнаха у нас”, добави директорът на болницата.

Коефициентът на плодовитост също се е повишил, отбелязва медикът - от 1,24 преди години на 1,58 сега, което означава, че по-малко жени раждат повече деца.

По-малко близнаци обаче забелязали в „Шейново” през годината. Отдават го на факта, че по-често те се появяват на бях свят след ин витро. Тези процедури по време на пандемията се извършвали по-рядко. В болницата отчитат и спад на преждевременните раждания. Това отдават на по-дългото стоене вкъщи на бременните и съответно по-малкото стрес.

„Всички хора си бяха у дома със семействата. Може би си дадоха малко почивка от забързаното ежедневие, в което се намират. Смятам, че това е допринесло да се сплотят много семейства. Мисля, че тези бебета ще ни донесат много радост”, отбеляза Нора.

„България винаги в условия на тежки кризи е излизала от тях с повишен брой раждания. Така сме се спасявали винаги досега. Надявам се, че така ще бъде и сега. Тези няколко месеца ще бъдат доста интересни”, заключи д-р Велев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари