“Баядерка” отново ще зарадва русенци

1

Опияняващият и екзотичен балет “Баядерка”, който беше поставен за първи път на русенска сцена миналата пролет, отново ще зарадва ценителите на танцовото изкуство в речния град!

Той ще бъде представен на 28 февруари от 19:00 часа в Доходното здание.

Режисьорската версия и постановката в две действия са на акад. Калина Богоева.

Сценографията е на именития български художник Иван Токаджиев, а костюмите са дело на талантливата Яна Дворецка.

Балетът сътворен от хореографът Мариус Петипа по либретото на Сергей Худяков и музиката на Лудвиг Минкус, е създаден за бенефиса на примата на Имперския руски балет Екатерина Вазем (в ролята на Никия). Премиерата е в Каменния театър в Санкт Петербург на 23 януари 1877 г., а сцената от Царството на сенките е една от най-известните в балетното изкуство и се счита за шедьовър в кордебалета.

В България „Баядерка“ е поставена за първи път едва през 2012 г. на сцената на Софийска опера и балет, като последващите няколко представления са съкратени версии на творбата.

Баядерка" (La Bayadère) разказва трагичната любовна история на индийската танцьорка Никия и воина Солор, а опияняващата екзотика на индийските танци завладява публиката със средствата на класическия балет.

В ролята на Никия, както и на премиерата, ще се превъплати изящната Станислава Караджова - Пенчева.

Като Солор ще й партнира виртуозния японски балетист Масаки Такада.

Върховният жрец ще бъде пресъздаден от Михаил Дамянов, а Гамзати ще представи Ирена Барбукова.

Бразилецът Тияго Виктор ще видим като Златния бог.

Художествен ръководител на балетната трупа на Държавна опера - Русе е Весела Василева, а балермайстор Марияна Захариева.

Всъщност истинско постижение е поставянето на това заглавие в Русе, тъй като “Баядерка” е в съкровищницата на големите балетни трупи с класически репертоар и със своя мащаб този балет е мерило за нивото на балетния колектив, дръзнал да я има на сцената си!

Билети на каса Опера: понеделник - петък от 10:00 часа до 18:30 часа

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари