Български учен откри първата планета, която няма облаци

0
Това предизвика сензация в научния свят
Това предизвика сензация в научния свят

Български учен откри първата планета извън Слънчевата система, която няма облаци. Това предизвика сензация в научния свят.

На 980 светлинни години от Земята се намира екзопланетата WASP-96b. Тя е газов гигант, наричан още „Горещ Сатурнзащото звезда, подобна на нашето Слънце, я нагрява до 1500 градуса. Екип от учени начело с българския астроном д-р Николай Николов откри, че за разлика от всички други планети и екзопланети, „Горещият Сатурн” няма облаци.

Облаците и мъглите играят много важна роля в определяне на това колко топлина и светлина получават планетите от Слънчевата система и извън нея”, обясни д-р Николов пред bTV.

Откритието е направено с телескопа VLT на Европейската космическа агенция, който се намира в Чили. „Горещият Сатурн” разкрива непознати досега факти за особеностите на планетите, техния строеж и образуване.

Планетата WASP-96b, която е лишена от присъствието на облаци, се превръща в един астрономически стандарт, който за пръв път ще позволи да измерим много точно какви видове атоми и молекули съществуват в нейната атмосфера и в какви количества”, каза още д-р Николай Николов.

Постижението на д-р Николов и неговия екип вече е цитирано от най-престижните научни издания в света.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари