Български роми се надигнаха на бунт в Италия

2
Напрежението е възникнало и защото някои от заразените български роми са избягали от "червената зона"
Напрежението е възникнало и защото някои от заразените български роми са избягали от "червената зона"

Роми от България организираха протест по улиците на градчето Мондрагоне, близо до Неапол, след като бяха поставени под карантина, съобщава "Ил Джорнале"

Изданието разказва, че напрежението е възникнало и защото някои от заразените български роми са избягали от т.нар. "червена зона", където е наложена пълна карантина.

За избухването на зараза в градчето се разбра, след като родилка-ромка в болницата "Сеса Аурунка" е дала положителен тест за коронавируса. След това положителен тест е дал и нейният придружител. Това е накарало властите да направят масово тестване на самонастанилите се в пет жилищни блока в изоставения комплекс Cirio наемни работници, които берат зеленчуци в околните ферми. Там живее общност от около 700 души, от които 300 са италианци, 200 български роми, но също и граждани на Украйна, Тунис, Русия, Румъния, Полша, Молдова, Бразилия, Венецуела, Тунис и Мароко.

След последните тестове, направени от пристигнали на място лаборанти, се оказало, че 49 души са положителни за новия коронавирус, като 46 от тях са именно ромите от България, останалите трима са италианци.

След слагането на "червената зона" обаче заразените български роми, а и други жители на изоставените блокове, са избягали и се наложило полиция да ги издирва и върне. Но четирима все пак са изчезнали и не се знае къде са.

"Хората с положителни тестове - обяснява кметът Вирджилио Пасифико - ще отидат в болницата в Мадалони, другите ще останат в Мондрагоне и ще бъдат постоянно наблюдавани. Ние знаем, че и в България има огнища и не е малка вероятността случаите на коронавирус в българската общност в Мондрагоне да се дължат на хора, завърнали се в Италия през последните дни ".

Вчера имаше протест на италианци, които живеят в близост до "червената зона", с искане за по-засилена охрана там. Затова и кметът Пачифико поиска полицейски подкрепления.

А днес по улиците на градчето излязоха българските роми, за да протестират срещу карантинирането. Те се бунтуват, защото не могат да ходят на работа във фермите.

„Случващото се с българската демонстрация по улиците на Мондрагоне е демонстрация, че някои общности явно са получили разрешение да бъдат извън закона“, е цитиран регионалният съветник в област Кампания Джанпиеро Дзиндзи.

Според "Ил Джорнале" след повишаването на напрежението между италианците и българската общност, дори и националните телевизии вече следят ситуацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари