БАБХ тръгна по дворовете в Пазарджишко

0

От селищата, които са най-близо до големите свинекомплекси в Пазарджишко, започнаха тази сутрин проверките на Агенцията по храните за това дали всички прасета в т.нар „заден двор“ са изклани.

Акцията на властите се провежда под полицейска охрана. Въпреки протестите срещу избиването на здрави животни като превантивна мярка срещу Африканската чума, съпротива не се оказва, информира Дарик.

Екипи от ветеринарни лекари и полиция обхождат и към момента от къща в къща селата Гелеменово, Сбор и Априлци, които са съседни. В покрайнините на последното е една от индустриалните ферми, в която се отглеждат средно по 15-20 хиляди прасета годишно.

Кметът на Априлци Марин Манолов придружаваше инспектиращите екипи по адреси от предварително изготвен списък. Димитър Йосев беше сред първите проверени. Той се е разделил с домашните си прасета още на 2 август, без дори да чака удължаване на срока, за да има зимнина, макар и по-малко от очакваното.

Въпреки понесените загуби, Димитър смята пак да отглежда прасета, като обяснява, че това е прехраната на семейството му. На всеки от стопаните ветеринарните лекари дават инструкции как да почистят и обеззаразят помещенията, за да са готови за следващи животни.

В следващите дни проверките продължават. Те ще обхванат всички 75 села и градове, намиращи се в 20-километров радиус около петте големи свинекомплекса в региона.

През септември се очаква да бъдат изплатени обещаните от Бойко Борисов по 300 лева на двор за дезинфекция. Все още обаче не е ясно дали парите ще се получават в брой или ще се дадат на специализирани за такава дейност фирми.

Самите ветеринарни лекари в региона отговарят лаконично, че чакат специална инструкция от Агенцията по храните.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари