Асоциацията на собствениците в туризма: Големите хотели отписаха сезона за това лято

1
Голяма част от базите по Северното Черноморие чакат да паднат ограниченията за пътуване в Европа
Голяма част от базите по Северното Черноморие чакат да паднат ограниченията за пътуване в Европа Видео: bTV

Въпреки отмяната на извънредното положение и разрешението да работят, масово хотелите в страната не смятат да отварят поне до края на месеца. Готовност да отворят имат по-скоро градските хотели и базите, които работят целогодишно.

По-малките ваканционни хотели се канят да посрещат туристи след 1 юни, ако разбира се, имат потвърдени резервации.

Вече са утвърдени общите правила, по които хотелите и къщите за гости ще изхранват туристи, информира bTV.

Сред тях освен осигуряване на дезинфектанти, маски за гостите, е и изискването за параван на рецепцията, а в лоби зоните е забранено струпване на хора.

Задължително е обособяването на помещение за карантина. В Слънчев бряг единични заведения ремонтират обектите в очакване на туристи. Повечето хотели не смятат да отварят.

Големите хотели, които са над 200 легла, просто отписаха сезона за това лято“, коментира Георги Николчев, председател на Асоциацията на собствениците в туризма.

Сходна е ситуацията и във Варна. Голяма част от базите по Северното Черноморие чакат да паднат ограниченията за пътуване в Европа. „70% от туризма в България е по морето. 80% от тези 70% са от чуждестранни туристи. Ако ги няма чуждестранните туристи, обекти, които са с голям капацитет, е абсурдно да отворят и да разчитат само на вътрешен туризъм, обясни Стоян Маринов, член на УС на Варненска туристическа камара.

В по-малките курорти като Поморие са в очакване на български туристи най-рано за 24 май. Някои от хотелите вече са въвели вътрешни правила за работа в условия на COVID-19. Например – ще стерилизират ключовете за стаите, а с портативни UV лампи ще се дезинфекцират масите и столовете, както и шезлонгите на басейна след всеки гост. В това време хотелите в Банско отварят, но само на думи. Поне 10 дни са необходими на управата на едно от местата за настаняване, за да поръча материали за безопасен престой на туристите – в това число пластмасови разделители и термокамера. „Преградни стени, ако решите да си поставите – обаждате се на доставчика, доставчикът не е готов. Благодаря на правителството и на министерството, че вдигнаха забраната, но аз мисля, че от днес за утре няма как да започне нашия бизнес“, обясни Бурхан Немутлу, управител на хотела.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари