Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите

3
Вчера 34-годишният русенец стана третият българин, изкачил 8-хилядника връх Лхотце
Вчера 34-годишният русенец стана третият българин, изкачил 8-хилядника връх Лхотце

Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите, съобщиха от фирмата-организатор на експедицията, предаде БНР​.

Вчера 34-годишният русенец стана третият българин, изкачил 8-хилядника връх Лхотце и вторият, сторил това без допълнителен кислород. 

Преди 10 дни буря унищожи екипировката на Томов. Той обаче реши да продължи с екипировка на заем, въпреки че го измъчваше и кашлица. В кариерата си Томов има изкачвания на Броуд Пик (8047 м) през 2014 г. и на Манаслу (8163) през 2017 г.

Новината се потвърждава и от чуждите сайтове, които следят експедициите над 8000 м. Към момента тъжната равносметка от сезона е седем загинали и трима изчезнали алпинисти - един загинал на Анапурна, един - на Чо Ою, един загинал и един изчезнал на Еверест, двама загинали и един изчезнал на Канчендзьонга, един загинал и един изчезнал на Макалу, и българинът на Лхотце.

Според explorersweb Томов се е изкачвал с Настя Рунова от Русия, без шерпи и кислород. Състоянието му се е влошило при слизането и в лагер 4 е получил кислород и дексаметазон. Прекарал е нощта там и въпреки че е успял да слезе малко днес, е издъхнал в района на лагер 4. Сайтът припомня, че през 2013 г. Томов е бил в лагер 2 на Нанга Парбат през 2013 г., когато базовият лагер бе нападнат от терористи.

Поклон пред светлата му памет!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари