780 стопани в Русенско ще получат по триста лева

1
Те сами са умъртвили прасетата си
Те сами са умъртвили прасетата си

Общо 780 стопани на домашни прасета в област Русе са подали заявление за еднократна помощ.

Те ще получат по 300 лева за почистване и дезинфекция на обектите си. Причината е, че заради мерки срещу разпространението на Африканската чума по свинете доброволно са умъртвили отглежданите животни, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в крайдунавския град д-р Георги Дяков, предава БТА.

Той обясни, че до момента в региона са умъртвени по хуманен начин около 72 000 прасета.

По повод на свинекомплекса в село Голямо Враново, чието ръководство е отправило запитване към Министерството на земеделието и храните с цел да се запазят част от животните във фермата, тъй като не са заболели след изтичане на инкубационния период, Дяков обясни, че няма промяна на заповедта.

Той коментира, че единственият начин заболяването да бъде премахнато и да се създаде благоприятна среда за отглеждане след време отново на свине е всички животни в комплекса сега да бъдат умъртвени по хуманен начин.

Дяков обясни, че броят на огнищата с африканска чума по дивите свине в област Русе расте. Регистрирани са девет зони. По думите на Дяков резултатът от почти всяка проба от открито мъртво диво прасе е положителен за опасния вирус.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари