Стопаните в Русенско да заколят прасетата си веднага!

3
Частните стопани сами да заколят прасетата си като превенция срещу африканската чума
Частните стопани сами да заколят прасетата си като превенция срещу африканската чума

Частните стопани сами да заколят прасетата си като превенция срещу африканската чума по свинете.

Този призив ще бъде отправен към хората в малките населени места, стана ясно след извънредното заседание на епизоотичната комисия в Русе. Тя бе свикана заради усложнената обстановка в региона, тъй като освен в Провадия заболяването е регистрирано и в непосредствена близост до румънския окръг Гюргево.

Областният управител Галин Григоров обясни, че това е най-доброто решение. Стопаните да ги заколят, да си ги приберат във фризерите или са се съберат да си ги консумират, за да не попадаме в ситуацията при откриване дори и на едно огнище да започнат по-крутите мерки с унищожаването на прасета и тяхното загробване“, коментира той, цитиран от Русе Медиа.

Става дума за около 500-600 души с близо 1000 прасета на територията на областта – поне толкова са декларираните животни, макар да има съмнения, че са повече.

Опасността за Русенско е голяма, тъй като в областта работят три от най-големите свинекомплекси в България с над 120 000 животни. Евентуална зараза в съседни частни стопанства ще обрече бранша на фалит. В община Сливо полевече са започнали да евтаназират прасетата и те са намалели с една трета.

Разяснителната кампания ще бъде направена в следващите дни от кметовете по малките населени места. До няколко дни общините ще обявят и места за извършване на загробването на труповете на умъртвените животни.

Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков призова всички собственици на животни да се консултират с ветеринарите.

„Когато има съмнения, да не се колят животни, които са с признаци на някакво заболяване, а да се информира лекар, за да бъдат взети проби своевременно и да бъдат изпратени за изследване в лаборатория“, каза д-р Дяков.

Продължава засилената дезинфекция на превозни средства през граничния пункт Дунав мост, следи се и за нерегламентиран превоз на живи животни.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари