7 милиарда лева са усвоени по Програмата за селските райони

0
Това  сочи анализ на Министерството на земеделието
Това сочи анализ на Министерството на земеделието

Близо 7 милиарда лева са усвоени в България по Програмата за селските райони през последните 9 години.

Това  сочи анализ на Министерството на земеделието за ефекта от европодпомагането върху земеделския сектор. Европейските субсидии са и основна причина за намаляване на пустеещите земи у нас.

Делът на необработвата земя от общата площ със селскостопанско предназначение намалява от 4,9 процента през 2007-ма до 1,7 процента през 2016-та година, отчита агростатистиката. Намалява и броят на животновъдните стопанства основно за сметка на дребни непазарни структури, които произвеждат само за собствени нужди. 

Наблюдава се окрупняване на фермите и увеличаване на броя на отглежданите животни в тях. Благодарение на подпомагането, за периода 2007-ма-2016-та година средният брой крави в стопанството е скочил от 3 на 10, при овцете нарастването е от 8 на 35, при свинете от 5 на 56 животни във ферма. За развитие на селата, пътищата и за неземеделски бизнес по старата селска програма са разпределени 1,3 милиарда евро, отчитат от Агроминистерството. 

Анализът е направен в навечерието на ключовите дискусии за новата обща селскостопанска политика през следващия програмен период.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари