5 съвета за борба с умората зад волана

0
Как да се борим с тази подценявана заплаха споделят с нас експертите по застраховането в Русе
Как да се борим с тази подценявана заплаха споделят с нас експертите по застраховането в Русе Снимка: Photo courtesy of Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

Според ново изследване умората е поне толкова опасна зад волана, колкото и употребата на алкохол.

Как да се борим с тази подценявана заплаха споделят с нас експертите по застраховането в Русе, позовавайки се на изследване направено от Американската автомобилна асоциация.

1. Пийте кафе

Кафето действа ободряващо и се предлага навсякъде. Ако сте изморени или ви се спи, по-добре спрете на някоя бензиностанция или крайпътно заведение и си вземете едно кафе. Не забравяйте, че то няма магически ефект. Отнема около 30 минути, докато започне да действа на организма. Може да е добра идея да не се качвате веднага в колата, а да направите малка почивка. Така ще дадете възможност на напитката да навлезе в кръвоносната система и да повлияе ободряващо на тялото ви.

2. Спирайте за почивка

Ако не пиете кафе или няма от къде наблизо да си вземете от напитката, просто спрете и си починете. Раздвижете се, наплискайте лицето си с вода, оставете ума ви да се откъсне от непрекъснатата концентрация в пътя. При по-дълги пътувания се препоръчва да спирате редовно на интервали от около два часа. С това ще намалите натрупването на силна умора при шофиране с по-голяма продължителност.

3. Направете бърза дрямка

Отбийте от пътя на подходящо спокойно място и дремнете в колата за около 15-20 минути. Редица изследвания доказват, че сън с тази продължителност дава нов прилив на енергия на организма. Ще се почувствате по-бодри и ще подобрите реакциите си на пътя. Ефектът може да е дори по-голям, отколкото ако сте изпили едно кафе.

При кратка почивка по време на път не се препоръчва да спите повече от 20 мин. Рискувате след събуждането да се чувствате по–изморени и дори замаяни. Ще ви бъде още по-трудно да продължите пътуването.

4. Пътувайте с компания

Комбинирайте се с приятели и колеги, когато отивате някъде. Много по-трудно е да заспите, когато имате събеседник. В идеалния случай може дори да се сменяте зад волана. А пътуването с компания ще бъде не само по-безопасно, но и по-приятно.

Ако нямате познат, който да ви прави компания, може да опитате да намерите спътник в някоя от многото групи за споделени пътувания.

5. Наспете се преди път

Най-добре е изобщо да не сте изморени, когато ще тръгвате на път. Затова се опитайте да си осигурите достатъчно сън през нощта преди да потеглите. За възрастен човек са необходими не по-малко от 7 часа. Ако ви предстои дълъг път, се опитайте да поспите между 7 и 9 часа.

Методи, които няма да намалят вашата умора при шофиране

Според изследването шофьорите често използват някои методи, които са популярни, но всъщност нямат особен ефект. Не разчитайте пускането на радиото, включването на климатика или отварянето на прозорците да подобри състоянието ви, казват специалистите.

zastrahovkiruse.com е място за контакт между експерти в застраховането с над 20 години опит и потребителите на застрахователни услуги в град Русе. Там ще получите надеждна информация и съдействие за всички свързано със застраховането. Ще намерите и ценни съвети относно превенцията на инциденти и щети.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари