5-годишният Ники най-накрая се сдоби с акт за раждане

0
Родителите на момчето се борят с институции от две държави, за да получат документ, доказващ съществуването му
Родителите на момчето се борят с институции от две държави, за да получат документ, доказващ съществуването му

Кметът на Община Балчик Николай Ангелов връчи днес акт за раждане на 5-годишния Николай Силвов Манчев от село Стражица.

Детето е родено на 18 юли 2011 г. в Гърция. От тогава до днес неговите родители се борят с институциите на двете държави, за да получат документ, доказващ съществуването му, съобщи БНР.

С акта за раждане момчето получава единен граждански номер и е пълноправен гражданин на Република България, коментира кметът Ангелов. Така то ще може да посещава детска градина, болница, има личен лекар, ще може да тръгне на детска градина и по-късно на училище.

За връчването на документа днес заслуга има и Държавната агенция за закрила на детето, благодарение на която комуникацията между институциите на двете съседни държави е довела до успех в казуса с детето.

Според разказа на родителите – 26-годишната Силвия Манчева Стефанова и 29-годишният Владимир Николаев Стефанов, проблемът е породен от болницата в гръцкия град Патра.

По време на раждането семейството не е имало брак, 20-годишната майка е разполагала само с червен паспорт, тъй като от деветгодишна живее със семейството си в Гърция. Детето е изписано без документи. Единственият издаден, с който се и връщат в България в края на 2011 г., е, че жената ражда мъжко.

Няколко неуспешни опита правят да се сдобият с досие за детето, издадено от гръцката болница. През 2016 година главният лекар на заведението предоставя нужния документ, но без заверка „Апостил”.

Оказва се, че между България и Гърция има подписано споразумение и това не е необходимо. След като получихме тази информация от външно министерство, документите бяха преведени и процедурата задвижена много бързо, обясни днес балчишкият кмет.

В петгодишната сага да запишат детето си, двойката преминава през много трудности – няма финансова помощ, няма личен лекар, извършените имунизации са само в Гърция през първите му месеци на живот там. Силвия и Владимир вече официално са семейство от март 2015, живеят в балчишкото село Стражица. Бащата работи на претоварната станция в Балчик, а майката се грижи за второто им момченце, на годинка. 

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари