Николай Стефанов се връща на работа

28
Русенският съдия бе оправдан за подкуп
Русенският съдия бе оправдан за подкуп Снимка: БГНЕС / Архив

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) възстанови на работа в Русенския районен съд окончателно оправдания в началото на месеца за взимане на подкуп съдия Николай Стефанов.

Той е подал молба и да му бъде възстановено възнаграждението за периода от 2015 година, когато бе задържан, досега. Предстои членовете на Съвета да се произнесат и по това негово искане, пише "Правен свят".

Магистратът беше задържан при зрелищна акция с преследване в центъра на Русе в началото на 2015 г. и обвинен, че чрез изнудване е поискал 1000 лева и е направил опит да получи подкуп от 500 лева от адвокат Свилен Стефанов. Парите били за да одобри съдията споразумение за условна присъда с непълнолетен клиент на адвоката.

Арестът на съдията беше извършен след предварително уговорена и съгласувана с ДАНС среща с адвокат Свилен Стефанов. Двамата били в автомобил и по план свидетелят трябвало да предаде парите и да слезе от колата, което да е знак за агентите, че вече могат да задържат магистрата. Служител на ДАНС обаче се развикал "Стой! ДАНС!" още преди Свилен Стефанов да слезе от автомобила, а пари не само не били предадени, а според САС не е установено дори, че адвокатът изобщо ги е носил в себе си, защото според протокола по делото, той ги предал едва на следващия ден, при положение че е бил разпитан малко след задържането на съдията.

Версията на Николай Стефанов е, че адвокатът го е провокирал в Съдебната палата в Русе с репликата "А бе, Ники, тия прокурори много те говорят тебе". След това съдията действително започнал да търси адвоката, за да получи обяснение за какво става дума, а в една от срещите той само му казал, че имал предвид многото върнати дела и споразумения, но без да посочва имена.

С Решение № 173/02.04.2018 г. по наказателно дело № 888/2017 г. ВКС напълно потвърди решението на втората инстанция, с което Николай Стефанов е оправдан по повдигнатите му обвинение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари