6 симптома, че черният ви дроб е претоварен

0
Прегледайте внимателно тези признаци, за да видите дали черният дроб се опитва да ви изпрати предупредителни сигнали
Прегледайте внимателно тези признаци, за да видите дали черният дроб се опитва да ви изпрати предупредителни сигнали

Нашият черен дроб е един от органите за детоксикация на нашето тяло и работи усилено всеки ден.

Ако черният дроб не може да превърне токсините в безопасни отпадъци, те "чакат" в мастната тъкан, за да се отделят от тялото ви, след като нормално функционира черният дроб. 

Научихме, че има поне 6 симптома, че черният ви дроб е претоварен. Проверявайте ги внимателно, за да видите дали черният дроб се опитва да ви изпрати предупредителни сигнали.

Объркване

Ако черният Ви дроб е претоварен, той не може да филтрира кръвта правилно. В резултат токсините могат да достигнат до мозъка ви. Когато това се случи, може да забележите симптоми като объркване, проблеми с паметта и трудности при вземането на решения.

Ниски нива на кръвната захар

Вашият черен дроб е също така отговорен за поддържането на нормални нива на кръвната захар. Когато черният дроб е подложен на стрес, може да настъпи внезапно понижаване на нивата на кръвната захар. 

Обикновено черният Ви дроб трябва да се обработва и да произвежда глюкоза след хранене. Но ако черният дроб не може да освободи съхраняваната глюкоза в кръвния поток, нивата на кръвната захар спадат драстично. В резултат на това ниските нива на кръвната захар причиняват умора, дразнене и невъзможност за концентрация.

Хормонален дисбаланс

Черният дроб също регулира нашите полови хормони. Дисфункционалният черен дроб може да предизвика дисбаланс в нивата на естроген и тестостерон, което в крайна сметка може да доведе до сериозни проблеми като намалено либидо и влошаване на симптомите на ПМС.

Промяна на настроението

Настроението и паметта ви зависят от състоянието на мозъка ви. Когато токсините навлизат в мозъка ви, имате проблеми с помненето на нещата, които изпитвате честото настроение. 

Тревожността и депресията също са свързани с чернодробни заболявания. Ако забележите подобни симптоми, най-добре е да се консултирате с професионален лекар и да направите медицински преглед преди да вземете успокоително средство.

Имунологични нарушения

Тези, които често получават настинки и други вирусни инфекции, силно вярват, че основната причина е липсата на витамин С. Малцина обаче знаят, че черният дроб играе ключова роля в изграждането на силна имунна система. Така че, колко здрав е черният ти дроб, толкова по-добре се бориш срещу вируси и бактерии.

Нощна апанеа

Апнея е нарушение на съня, характеризиращо се с пауза или кратко спиране на дишането за повече от 10 секунди. В тежки случаи дихателните пътища могат да бъдат блокирани за 2 или 3 минути, а тези кратки периоди заедно съдържат повече от половината от общото време на сън. Един от най-честите симптоми на сънна апнея е хъркането. Ако забележите някой от симптомите на апнея, по-добре е да проверите черния дроб, защото може да не функционира нормално.

Начини за подобряване на чернодробната функция:

Първото нещо, което трябва да опитате, е да приемете по-здравословен хранителен план. Това не означава непременно, че трябва да се изтезавате с диета. Просто се опитайте да следвате тези прости правила: 

• Намалете приема на фруктоза до 20 г на ден. 

• Отхвърлете растителните масла, които причиняват възпаление. 

• Избягвайте газирани напитки. 

• Вашата диета трябва да съдържа повече животински и растителни храни, които 

осигуряват много важни аминокиселини. 

• Увеличете количеството зелени листни зеленчуци, които консумирате. 

• Напълно се въздържайте от алкохолни напитки. 

• Не забравяйте за тези големи източници на сяра: яйца, чесън и лук.

Източник: За Жената.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари