"Слугинята-господарка" ви кани в Русенската опера

0
„Слугинята-господарка“ е изпълнена за първи път в Русенската опера на 25 януари 1994 г.
„Слугинята-господарка“ е изпълнена за първи път в Русенската опера на 25 януари 1994 г.

На среща с музиката на Джовани Батиста Перголези и неговата „Слугинята-господарка” кани днес от 19 часа в познатото за любопитната русенска оперна публика - Оперно фоайе "Държавна опера-Русе".

Перголези написва „Слугинята-господарка“ през 1733 г. на 23 годишна възраст. Първоначално тя се изпълнява като интермецо в антракта на неговата опера-серия „Гордият пленник“. „Слугинята-господарка“ поставя началото на нов жанр в оперното изкуство – опера-буфа (опера-комедия).

Слугинята-господарка“ е изпълнена за първи път в Русенската опера на 25 януари 1994 г. Диригент е Драгомир Йосифов, а в ролите са Виолета Шаханова, Стоян Стоянджов и Димитър Георгиев. През 2000 г. се състои премиерата на постановката, която се играе и днес. В нея първоначално участват Виолета Шаханова, Евгени Ганев и Владислав Маринов, а диригент е Евгени Димитров.

На днешния 17 юни зрителите ще видят в трите роли Гиргина Гиргинова, ветеранът Евгени Ганев и Христо Ангелов. Музикалният съпровод ще бъде в ръцете на Божена Петрова /чембало/ и Струнен квартет при Държавна опера-Русе.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари