„СКБ - Инфинити“ е осъдена на 2000 лева глоба за работник без трудов договор

0
Той е полагал труд като водопроводчик
Той е полагал труд като водопроводчик Снимка: Dunavmost

Той е полагал труд като водопроводчик

Решението на Районен съд - Русе, с което е потвърдена наложената на „СКБ - Инфинити“ ЕООД имуществена санкция в размер на 2000 лв. за допуснат работник без трудов договор, бе потвърдено от по-горната инстанция и влезе в законна сила.

На 26.08.2021 г. К. С. е полагал труд като водопроводчик в обект СМР - реконструкция на ВиК мрежа в град Русе, преди работодателят да му предостави копие от уведомлението за регистриране на трудов договор, заверено от ТД на НАП. За такова нарушение в Кодекса на труда е предвидено наказание за фирмата – имуществена санкция от 1500 до 15000 лв. Инспекцията по труда е определила санкцията на 2000 лева, съобщиха от съда.

Според Районен съд – Русе, макар и уведомлението да е било регистрирано в НАП още на следващия ден, не е налице маловажност, тъй като според доказателствата по делото работникът е полагал труд и през месец юли и през месец август до датата на проверката.

И касационната инстанция е възприела изводите на Районен съд – Русе, че не се касае за деяние, лишено от обществена опасност или притежаващо явно незначителна такава. Според мотивите на тричленния състав „Изискванията за предоставяне на копие от уведомление по чл. 62, ал. 3 от КТ преди започване на работа са регламентирани в полза на работника и гарантират правото му на труд, на възнаграждение, на почивка и социални осигуровки, респективно нарушаването на тази разпоредба пряко засяга тези права“.

Решението на Районен съд – Русе, с което е потвърдено наказателно постановление за налагане на имуществена санкция в размер на 2000 лв. на „СКБ – Инфинити“ ЕООД, вече е окончателно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари