Създават обща болница в Европа за редки заболявания?

1
Това широко подкрепено предложение прави на платформата на Конференцията за бъдещето на Европа Горан Ковачевич /Снимката е илюстративна/
Това широко подкрепено предложение прави на платформата на Конференцията за бъдещето на Европа Горан Ковачевич /Снимката е илюстративна/

Има заболявания, които се срещат с честота от един на милион или дори по-рядко.

В една средностатистическа европейска държава ще има само малък брой пациенти от цялото население. Болниците в тези държави често нямат готова инфраструктура и знания за диагностициране и лечение на такива заболявания, пише 24 часа. Това е причината за лошото изследване на редките заболявания в сравнение с по-често срещаните.

В ЕС броят на пациентите с редки заболявания и разстройства е достатъчно голям, за да задоволи необходимостта от специализирана болница.

Медицинският персонал в такова ново лечебно заведение ще има възможност за специализация в областта на редките заболявания – нещо, което е невъзможно в обикновените болници. Там ще може да се съхраняват лекарства и необходимото оборудване. Освен това болницата ще се превърне в уникален изследователски център, който ще подобри лечението.”

Това широко подкрепено предложение прави на платформата на Конференцията за бъдещето на Европа Горан Ковачевич.

Наред с него в рамките на темата “Здравеопазване” участниците разглеждат широк спектър от въпроси. Те предлагат да се повиши хармонизацията и интеграцията на европейско равнище, което е повлияно и от опита с COVID-19 и неговото въздействие. Други идеи обхващат голямо разнообразие от теми, като например призиви за повече инвестиции в здравните изследвания с особен акцент върху застаряващото население, призиви за набор от превантивни мерки, включително насърчаване на здравословен начин на живот и справяне с причинители на здравословни проблеми като замърсяването на въздуха.

Тази тема е генерирала 1413 мнения: 583 идеи, 722 коментара и 115 прояви до ноември. Има призиви за подобряване на правната уредба за трансплантациите с цел създаване на единна система за координиране.

Един участник предлага признаване на болестите в целия ЕС, за да се създаде база данни с методи на лечение и оценки за създаване на режим на заболяванията.

Има много идеи по темата за сексуалното и репродуктивно здраве. В някои се предлага на обществени места да бъдат предоставяни безплатни менструални продукти, за да се води борба с т.нар. бедност, свързана с месечния цикъл. Други граждани предлагат намаляване или премахване на данъците върху здравните продукти за жени като дамски превръзки. Освен това се изтъква необходимостта от повече научни изследвания в областта на женското репродуктивно здраве и от разработване на по-малко инвазивни женски и мъжки контрацептиви, както и контрацепцията след полов контакт да се направи достъпна във всяка държава без предписване. На платформата са отправени и призиви за забрана на мъжкото генитално осакатяване без получено съгласие и преди навършване на пълнолетие. Според едно предложение следва да се създадат спонсорирани и популяризирани от ЕС клиники за сексуално здраве.

На фона на застаряващото населението в Европа гражданите подчертават значението на доброто здраве в “сребърната възраст”. По тази причина се подчертава необходимостта от качествени грижи за възрастните хора - например чрез терапии за подмладяване.

Друг гражданин се застъпва за криониката като възможност за забавяне на грижите чрез замразяване на неизлечимо болни хора до откриването на лечение

Група граждани обсъждат заплахите, свързани с нарастващата цифровизация. Няколко идеи разглеждат цифровизацията, съвместимостта и интеграцията на европейските системи за електронно здравеопазване като начин за предоставяне на гражданите на оперативно съвместими здравни досиета в целия ЕС. Един гражданин призовава за забрана на националните геномни бази данни. Те се използват за медицински изследвания, но до тях могат да имат достъп правителствени служби, които да ги използват за други цели, а това нарушавало правото на неприкосновеност на личния живот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари