Над 660 души зоват за оставка на министъра на туризма

1
Те са се подписали в петиция
Те са се подписали в петиция Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Те са се подписали в петиция

660 души искат министерската оставка на Христо Проданов, който обяви, че ще настоява след 31 май да спрат всякакви помощи за бягащите от войната в Украйна, предаде репортер на БГНЕС.

В петиция, която се разпространява онлайн и създадена от фейсбук групата "Помощ за украинските бежанци", инициаторите заявяват, че изказването на министъра не кореспондира с емпатията, която народът ни показва, след като хиляди доброволци се опитват да помагат, да отделят от времето си и залъка си, за да не бедстват пристигащите украински майки и децата им и за да се чувстват добре приети.

"Ние проявихме хуманност към тези хора, които бягат от война - помогнахме, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях. След което е необходимо тези хора вече да излязат на пазара на труда, да си намерят квартира, да плащат наем, да живеят така, както живеят всички останали хора. Проявихме солидарност и подкрепа в първите три месеца, след което трябва да започнат да живеят и работят, както всички останали", каза Христо Проданов в телевизионно интервю на 20 април и добави: "Вчера са изплатени парите на всички хотелиери, приютили украински бежанци. Ще настоявам след 31 май тази програма да приключи".

Искащите неговата оставка и излизането му от пазара на труда припомнят, че бежанците в голямата си част са жени, деца, възрастни хора, които не владеят български. Срокът да си намерят работа е нереалистичен, казват те.

"Смятаме, че подобна нечовечност няма място в правителството ни по време на настоящата криза, която изисква от нас и от правителството ни да покажем съчувствие със страдащите. Освен това смятаме, че изказването не кореспондира с духа на една социалистическа партия, която трябва да показва солидарност и загриженост за онеправданите и страдащите, вместо да заплашва, че ще ги остави на улицата без подслон и храна. Смятаме, че г-н Проданов трябва да подаде оставка като министър и да “излезе на пазара на труда, както всичко останали”", казват авторите на петицията, под която към днешния ден са се подписали 664 души.

БГНЕС припомня, че в петък председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, която оглави и Оперативната координационна група към Министерския съвет, съобщи, че 59 085 са украински граждани, настанени в България към този момент. До 31 май бежанците, настани в хотели, които ще приемат туристи, трябва да бъдат прехвърлени. Разработва се мярка, чрез която хора, които са намерили работа, ще могат да кандидатства за помощ за наем.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари