60% от реколтата в село Змеица е унищожена от невиждана градушка

0
Село Змеица остана под вода след тричасовата градушка с големината на орех
Село Змеица остана под вода след тричасовата градушка с големината на орех Снимка: БТА

Пороен дъжд и градушка, продължила няколко часа, унищожиха близо 60 процента от реколтата на хората в родопското село Змеица

Има пропаднали участъци от подпорната стена в коритото на реката, както и асфалтовата настилка по част от улиците, наводнени са частни домове и обществени сгради. През целия ден днес общинските служби и пожарната почистваха селото, предаде БНТ

Село Змеица остана под вода след тричасовата градушка с големината на орех. Ето какво казват хората:

"Пораженията са много големи. От 3.00 часа до 7.00 часа - бури, градушка, това не се е получавало никога през живота".

"Помня като дете, на 6-7 години бях, тука по-долу вдигна моста, иначе друго такова нещо не съм запомнил".

"Снощи като се прибрахме от работа реката вървеше през двора, целият двор се напълни и надолу дървата тръгнаха. Добре, че имаше две врати, спряха ги"

Дворът на детската градина също е залят.

"Снощи, като пристигнах в градината, водата беше на това ниво, може да погледнете, то си личи", казва Румяна Крябчева, директор на ДГ „Звънче".

Близо 60 процента от реколтата на хората е унищожена напълно. Най-зесегнати са дворовете от двете страни на реката. Единствено превантивното почистване, което са направили преди месец, спасява селото от преливане на реката.

"Средства общините нямат за тия ремонти, извозване на наноси, дървоизсичане. Преди пет години бяха почистени всички дерета и в момента сме осъдени от фирми, тъй като не им е платено. Сумата е станала от 30 000 на 80 000", каза Елин Радев - кмет на община Доспат.

Средствата е трябвало да бъдат платени от междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари